Verdiho kolosální Sicilské nešpory mají premiéru v Brně

Luboš Mareček
11. 1. 2013 14:02
Ve velkolepé operní produkci vystoupí pěvci z celého světa
Foto: ND Brno

Brno - Vůbec poprvé zazní z jeviště brněnské opery monumentální Verdiho dílo Sicilské nešpory. S mezinárodním týmem slavný ale spoře uváděný titul v Brně nastudoval polský režisér Ladislav Adamik. Premiéra mimořádně náročného titulu se uskuteční v pátek 11. ledna.

„Operu uvádíme v italském originále a věříme, že najde svoje publikum. I proto ji do konce sezony hned sedmkrát reprízujeme," poznamenala šéfka brněnského operního souboru Eva Blahová.

Foto: ND Brno

Podle pěvkyně Adriany Kohútkové a tedy protagonistky hlavní role vévodkyně Heleny, jde o velkolepé hudební drama a dílo plné efektních pěveckých čísel. „Je to na provedení skutečně nesmírně náročné, i poroto se tak málo uvádí," doplnila slovenská sopranistka, která se v této hlavní úloze bude střídat se svojí australskou kolegyní Louise Hudson. 

Řada Verdiho oper je inspirována skutečnými historickými událostmi. Mezi ně patří i Sicilské nešpory, které skladatel psal na objednávku pařížské opery. Autorem libreta je francouzský dramatik Eugen Scribe, který Verdimu nabídnul starší text hry Le duc d'Albe původně určený pro Donizettiho.

„Verdi trval na přepracování a jako ústřední bod nové opery bylo vybráno povstání sicilského obyvatelstva proti francouzské nadvládě roku 1282, pro niž se vžilo historické označení Sicilské nešpory. Historické události jsou doplněny nezbytnou milostnou zápletkou," doplnila dramaturgyně Patricie Částková.

Foto: Aktuálně.cz

Sicilské nepory jsou ovšem kolosální operou, v níž podle dobových požadavků nebude chybět ani baletní číslo.

„Politická zápletka tady ale stojí v pozadí. Hlavní o čem se tady hraje je láska, čest a touha po svobodě a to vše bych chtěl zdůraznit," poznamenal režisér Adamik.

Lákávé a divácky líbivé dílo je ovšem, jak už zaznělo, plné mimořádně náročných sopránových a tenorových partů.  Jak připomněl dirigent Jaroslav Kyzlink, sám fenomenální pěvec Plácido Domingo rád říkal, že za večer klidně dvakrát odezpívá náročného Lohengrina, ale že právě Sicilské nešpory jsou tím nejzáludnějším a nejhorším, co kdy zpíval.

Foto: Aktuálně.cz

Páteční premiéra je věnována významnému výročí emeritní sólistky Janáčkovy opery Národního divadla Brno Marie Steinerové, která se dožívá úctyhodných devadesáti let. Mluvčí divadla Šárka Motalová potvrdila, že se držitelka Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, která působila v Brně v letech 1948 až 1981, slavnostního představení osobně zúčastní.

Hudba Verdiho opery je podle odborníků plná dramatického napětí a působivosti. Scénu navrhl Jozef Ciller, kostýmy Peter Čanecký. Výprava využívá kontrastu černé a bílé barvy. Choreografii připravila Hana Litterová. Brněnská inscenace Sicislkých nešpor nabídne pěvce z celého světa jako vzpomínanou australskou sopranistku Louise Hudsonovou, Mexičana Rafaela Álvareze a španělského barytonistu Luise Cansina.

 

Právě se děje

Další zprávy