Mo Jen oslavuje cenzuru, říká Herta Müllerová

Kultura Kultura
27. 11. 2012 15:29
Spisovatelka zkritizovala udělení Nobelovy ceny za literaturu Mo Jenovi
Foto: bz.de

Praha - Katastrofou nazvala spisovatelka Herta Müllerová letošní udělení Nobelovy ceny za literaturu čínskému spisovateli Mo Jenovi. Müllerová pro švédské noviny Dagens Nyheter uvedla, že rozhodnutí výboru je fackou do tváře všem, kdo usilují o demokracii a lidská práva.

Německo-rumunskou autorku, jejíž romány často čerpají z časů, které strávila pod dohledem rumunské Securitate, prý v říjnu tato zpráva málem rozplakala.

Foto: Reuters

V souvislosti s udělením Nobelovy ceny za literaturu Mo Jenovi výbor vyzdvihl spisovatelovo umění spojovat lidové příběhy, historii i současnost s halucinačním realismem. Jeho vítězství ocenily čínské státní orgány, i tehdy se však už ozvali kritici, podle nichž má Mo Jen k čínské vládě příliš blízko.

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej například poznamenal, že Mo Jen jasně sleduje stranickou linii oficiální čínské politiky a nemá respekt k nezávislosti intelektuálů. Müllerová zkritizovala také to, že Mo Jen hovořil o dalším krajanovi, nositeli Nobelovy ceny míru za rok 2010, Liou Siao-po, který je v Číně politickým vězněm. Den po převzetí ceny totiž Mo Jen prohlásil: „Doufám, že se Liou Siao-po brzy dostane na svobodu," což Müllerovou popudilo. „Měl to říct před čtyřmi lety, nebo alespoň dva týdny před udělením ceny," dodává spisovatelka s tím, že Mo Jen podle jejích slov „oslavuje cenzuru".

 

Právě se děje

Další zprávy