Komiksfest letos v temných odstínech. S Vránou a Ottem

Kultura Kultura
25. 10. 2012 12:21
Sedmý ročník akce láká na O'Barra nebo Otta
Thomas Ott
Thomas Ott | Foto: tott.ch

Praha - Největší domácí přehlídka současné komiksové tvorby Komiksfest! se přehoupla do sedmého ročníku a od soboty do soboty budou v Praze k zastižení některé ikony tohoto formátu, stejně jako se uskuteční množství tematických přednášek. Jako hlavní hvězdy letos přijíždí švýcarský mistr hororového komiksu Thomas Ott nebo několik zástupců severské tvorby.

Právě s těmito autory festival v sobotu 27. října odstartuje. Ve smíchovském klubu Meetfactory se na panelové diskusi sejdou Knut Larsson (Švédsko), Steffen Kverneland (Norsko) a Terhi Ekebom (Finsko), aby na panelové diskuzi probrali právě skandinávskou podobu „devátého umění".

James O'Barr s Vránou a živou malbou

James O'Barr
James O'Barr | Foto: Aktuálně.cz

První sobota ale nabídne podstatně rozmanitější program. Kromě různých aktivit připravených po děti se Petr Litoš a Jiří Pavlovský z nejvýznamnějšího domácího nakladatelství komiksu Crew rozhovoří o dalších svých publikačních záměrech.

Oblíbení francouzští blogeři Boulet a Pénélope Bagieu představí svou práci na webu i mimo něj a pohovoří o nových možnostech, které komiksovým tvůrcům blog nabízí.

Americký kreslíř James O'Barr zase na besedě promluví o svém nejslavnějším díle - sérii Vrána, podle níž vznikl slavný stejnojmenný film v režii Alexe Proyase. Pro představitele hlavního hrdiny Brandona Lee, který ve snímku vstane z mrtvých, aby pomstil smrt své snoubenky i svou vlastní, se totiž stala rolí vůbec poslední. Během natáčení scény, kdy měl být hlavní představitel zastřelen, totiž ve zbrani zůstala ostrá nábojnice a vyfabulovaný děj se stal realitou a zároveň nešťastnou tragédií. Možná právě proto má Vránu, filmovou i komiksovou, v oblibě především subkultura gotiků.

ukázka z komiksu Vrána, James O'Barr
ukázka z komiksu Vrána, James O'Barr | Foto: Aktuálně.cz

V rámci O'Barrova večerního bloku navíc proběhne benefiční malování naživo, kde mu modelem bude stát Eva Decastelo. Peníze za vydražené plátno pak půjdou na konto nadačního fondu Pink Bubble, jehož cílem je podpora a pomoc onkologicky nemocným dětem.

Rozedrané černobílé kresby Thomase Otta

Pomyslný vrchol programu by měl přijít v pátek v prostorách Veletržního paláce, kam se s výstavou La grande famiglia nastěhují drásavé černobílé kresby cynického pesimisty Thomase Otta.

„Ottovy příběhy jsou žánrově čisté ukázky komiksového horroru, které vždycky končí špatně a jsou plné podivného napětí a hrůzy, ale člověk má pocit, že rostou z fantastických, neznámých kořenů," charakterizuje tvorbu švýcarského umělce jeho český vydavatel - nakladatelství Mot.

kresba Thomase Otta
kresba Thomase Otta | Foto: Aktuálně.cz

Reprezentativní vzorek jeho komiksového díla vyšel česky ve výboru pojmenovaném Exit, jenž shrnuje všechny příběhy ze tří základních švýcarských alb (Tales Of Error, Greetings From Hellville a Dead End) a další kousky publikované pouze časopisecky.

„Mé příběhy jsou noční můry, jsou to stavy úzkosti. Vyjadřuju jimi věci, které mi leží na srdci. Věci, které jsem snad viděl ve skutečnosti a teď se je pokouším vyjádřit parabolou, metaforou," prohlásil dříve sám Ott. „Moje komiksy jsou temné už ze své definice, díky technice vyškrabování bílých čar do černého podkladu, kterou používám. Ale tato čerň je také odrazem toho, jak vidím lidskou rasu. Lidé jsou špatní, my všichni jsme zvrácení nebo se nějak rozpadáme na kusy," dodal.

V rámci vernisáže proběhne také autogramiáda. Výstava vizuálně rozedraných kreseb v Národní galerii vydrží až do začátku prosince.

Během závěrečného večera Komiksfestu, který proběhne v sobotu 3. listopadu v kině Bio Oko, pak dojde k tradičnímu předání všech deseti kategorií komiksových cen Muriel. Stejně tak bude vyhlášena soutěž Arnal o nejlepší návrh ženského komiksového charakteru. Kompletní program festivalu je k dispozici na jeho oficiálních stránkách.

kresba Thomase Otta
kresba Thomase Otta | Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy