Superhrdina a gay? Křesťané zuří

Kultura Kultura
11. 6. 2012 15:50
Marvel a DC Comics jsou pod palbou organizace Jeden milion matek

New York - Patří homosexualita do komiksů? Podle křesťanské nátlakové skupiny Jeden milion matek rozhodně ne.

Proti novému trendu, který posouvá hranice a rovnoprávnost gayů a lesbiček začíná se prosazovat i v ilustrované popkultuře, se rozhodli konzervativci ostře bojovat.

Rozohnila je zpráva o plánech společnosti DC Comics, která se chystá odhalit homosexuální orientaci jednoho ze svých slavných superhrdinů. Zatím se spekuluje o Batmanovi, Green Lantern a Wonder Woman, píše list The Guardian.

Pozadu nezůstává ani vydavatelství Marvel Comics. Nové vydání Astonishing X-Men bude obsahovat svatbu Northstara a jeho přítele.

„Máme tu dva lidi, kteří se snaží žít své životy. Jeden je mutant a gay, druhý černoch a gay. Svým vlastním způsobem jsou plní síly, ale také žijí na okraji," řekla nedávno časopisu Rolling Stone autorka Marjorie Liu. „Nakonec se jim to ale podaří - žijí život podle svého. Je jedno zda jde o komiks se superhrdiny, vzkaz je následující: dokážete to taky."

Jeden milion matek nesouhlasí: „Děti chtějí být stejní jako superhrdinové. Děti napodobují jejich činy a dokonce se oblékají do jejich kostýmů. Snaží se postavám co nejvíc přiblížit. Umíte si představit, jak malí chlapci říkají: „Chci mít přítele nebo manžela stejně jako X-Men?"

Northstar
Northstar | Foto: Aktuálně.cz

„To je absurdní! Proč dospělí gayové potřebují superhrdiny? Chtějí indoktrinovat citlivé malé hlavičky tím, že umístí gay postavy na piedestaly v pozitivním světle. Tyto společnosti obrovsky ovlivňují naší mládež. Vymývají jim mozky tak, aby jim připadal homosexuální životní styl jako normální a žádoucí. Jako křesťané víme, že homosexualita je hřích," dodává organizace.

Její členové posílají společnostem DC Comics a Marvel stovky dopisů a žádají je o „okamžité zrušení všech homosexuálních postav". Zatím se neví, zda nátlak matek bude mít na rozhodnutí firem nějaký vliv.

Jeden milion matek se už podobně zasloužil o stažení jiného komiksu: Archieho. Toys R Us - řetězec zabývající se prodejem hraček - se pak rozhodl knížky z pultů stáhnout. Kevin Keller, první gay v celém příběhu, se totiž ženil. Veškeré výtisky byly okamžitě vyprodané.

Autory komiksů kampaň křesťanských matek vůbec nenadchla. „Drahý @1milmatek, díky za váš bojkot. Zvyšuje prodej a lidé shánějí více kopií, jen kvůli vám. PROSÍM bojkotujte i mojí knihu.:-)" tweetoval autor Spider-Mana, Dan Slott.

„Jeden milion matek: není jich milion a ve vedení sedí většina mužů. Pokud o sobě lžou, lžou o všem ostatním," dodal jiný tvůrce komiksů, Kurt Busiek.

Čtěte také
Habibí a Arzach. Skvostné komiksové jaro pokračuje
Glosář: Berlín je událostí jara, Daredevil klasikou
Pán času ovládá úžasný svět. Jedna kniha je mu malá
Charles Burns nabízí krásně defektní svět

 

Právě se děje

Další zprávy