Aj Wej-wejova Slunečnicová semínka? Dávka za 15 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 5. 2012 13:45
Na aukci Sotheby's v New Yorku padly i další rekordy
Foto: Aktuálně.cz

New York - Porcelánová Slunečnicová semena od čínského disidenta a kritikou hýčkaného výtvarníka Aj Wej-weje byla jednou z rekordních položek v síni Sotheby's při dražbě děl moderního umění v New Yorku. Nový majitel získal artefakt za 782 500 dolarů (15,2 milionu korun), když si koupil jeden z deseti podobných exemplářů, opatřených certifikátem autora. Cena byla rekordní.

Další část Aj Wej-wejových Slunečnicových semen vlastní například londýnská galerie Tate. Ta loni koupila osm milionů drobných dílků vyrobených čínskými skláři, jímiž v roce 2010 Aj Wej-wej pokryl podlahu obří Turbínové haly Tate Modern. Na rozdíl od dražby ale Tate cenu zakoupeného díla zveřejnit nemusela.

Čtěte také
Nový rekord. Mark Rothko stál kupce 1,67 miliardy korun
Rekord. Neznámý kupec dal za Muncha dvě miliardy korun
Tate koupila slavná Ajova slunečnicová semínka


Dalším rekordním skvostem, který v New Yorku našel kupce, byl obraz Andyho Warhola Dvojitý Elvis z roku 1963. Byl vydražen za 37 milionů dolarů (přes 720 milionů korun).

Foto: Aktuálně.cz

Největší pozornost přitahovala dražba Warholova obrazu, který ukazuje Elvise Presleyho v pozici střelce s koltem u boku. Název Dvojitý Elvis nese obraz proto, že vedle postavy slavného zpěváka vystupuje z obrazu i jeho stín. Warhol Elvise obdivoval a věnoval mu dvaadvacet obrazů. Devět z nich je vystaveno v muzeích, zbytek mají soukromí sběratelé. Na výstavě se poslední z nich objevil v roce 1995.

Obraz Spící dívka od klasika amerického pop-artu Lichtensteina byl prodán za 44,9 milionu dolarů (875 milionů korun), což je stejně jako v případě Warholova díla rekordní suma. Obraz vytvořený technikou komiksu znázorňuje spící blondýnu a je považován za milník amerického umění 20. století. Během posledních 48 let obraz vždy patřil soukromým sběratelům a vystaven byl jen jednou, v Los Angeles v letech 1989-90.

 

Právě se děje

Další zprávy