Aj: Už mě neuvidíte, úřady kamery zakázaly

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 4. 2012 21:06
Čínský umělec Aj Wej-wej vypnul kamery ve svém domě
Foto: Aktuálně.cz

Peking - Světoznámý čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej na žádost úřadů odpojil ve svém domě v Pekingu čtyři webové kamery, které tam nainstaloval o den dříve. Důvod, proč měl kamery odpojit, úřady Ajovi nesdělily.

"Nikdy se nevede jasná, racionální rozmluva," řekl Aj zpravodajské stanici BBC o své komunikaci s čínskou policií.

Kamery měly umožnit každému zájemci na internetu sledovat, čím se právě zabývá. Kritik čínského komunistického režimu tím s nadsázkou jemu vlastní upozornil na nepřetržité sledování, jemuž je ze strany čínské policie vystaven.

Projekt zahrnoval mimo jiné kameru zavěšenou nad postelí výtvarníka či další u jeho pracovního stolu. Na internetu byly záběry dostupné na adrese weiweicam.com.

Foto: galleristny.com

"Ve svém životě jsem tolik střežen a pozorován - kontrolují můj telefon, můj počítač... Prohledávali naši kancelář, prohledávali mě, každý den mě sledují, přímo před mým domem jsou umístěny bezpečnostní kamery. Tak jsem si říkal, proč bych nenamontoval také nějaké kamery tady uvnitř, aby lidé viděli všechny mé aktivity. Udělal jsem to a doufám, že úřady budou ve svých aktivitách také transparentnější," prohlásil.

Čínské bezpečnostní síly Aj Wej-weje v podstatě nonstop hlídají od loňského 3. dubna, kdy byl zadržen na pekingském letišti v rámci zátahu proti disentu. Čínské úřady se tehdy obávaly protestů inspirovaných arabským jarem. 

Nonstop perzekuce i sláva

Pravděpodobnějším důvodem perzekucí čínského umělce, který je rovněž známý jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu, je ovšem jeho kritika režimu. Upozornil například na nedostatečné reakce vlády na zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008. Pokusil se sepsat jména více než pěti tisíc školáků, kteří při otřesech půdy zahynuli, a poukázat na mizernou úroveň stavby školních budov, jež se řítily k zemi snáz než okolní objekty.

Čínské úřady Aje vyšetřují také kvůli údajnému šíření pornografie - nechal se totiž vyfotografovat nahý se čtyřmi obnaženými ženami a tento snímek vyvěsil na internet. Na podporu Aje se Číňané začali hromadně svlékat a na internet také vyvěšovat své fotografie.

Foto: Aktuálně.cz

Úřady také zahájily stíhání Aje pro daňové úniky. I tehdy mu lidé vyjádřili masivní podporu, když mu v průběhu několika dnů darovali téměř devět milionů jüanů. Rovněž tehdy projevili výtvarníkovi přívrženci smysl pro originalitu, když posílali peníze na jeho konto nejen prostřednictvím elektronického bankovnictví, ale také bankovky házeli přímo na jeho pozemek - v obálkách či složené do vlaštovek nebo přivázané na různé druhy ovoce.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil minulý rok Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku a jeho díla vystavovaly nejpřednější světové galerie jako londýnská Tate Modern, jež koupila osm milionů porcelánových slunečnicových semínek, která byla součástí slavné Ajovy instalace Sunflower Seeds 2010, při níž semínky pokryl podlahu obří Turbínové haly Tate Modern.

Nyní Aj Wej-wej připravuje výstavu ve Washingtonu, jejíž otevření je plánováno na podzim.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy