Zemřel spisovatel Antonio Tabucchi, vykladač snů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 3. 2012 21:08
Byl obdivovatelem Portugalce Fernanda Pessoy
Foto: adgnews24.com/

Paříž - V portugalském Lisabonu zemřel ve věku 68 let po dlouhé nemoci spisovatel, literární vědec, esejista a překladatel Antonio Tabucchi považovaný za jednoho z nejvýznamnějších současných italských spisovatelů. Tabucchi napsal dvacítku knih. Do italštiny přeložil dílo portugalského spisovatele Fernanda Pessoy, kterého obdivoval.

Jeho směřování prý určila báseň nalezená na lavičce v Paříži. Autorem textu byl právě Pessoa podepsaný jedním ze svých "krycích jmen". Pod dojmem básně odjel Tabucchi do Portugalska, naučil se tamní jazyk a v roce 1969 tu ukončil studia diplomovou prací na téma Surrealismus v Portugalsku. 

Po návratu vyučoval portugalský jazyk a portugalskou literaturu na univerzitě Bologni a v Sieně. Se svou ženou přeložil většinu Pessoových děl do italštiny, napsal několik esejů a jednu komedii o životě a díle toho básníka.

Foto: Aktuálně.cz

Sám Tabucchi debutoval v roce 1975 historickým románem Piazza d´Italia o roli toskánských anarchistů v italských dějinách. Následoval román Malá loď (1978) a sbírka povídek Pohled z druhé strany (1981).

Jak připomíná server iLiteratura, již v těchto krátkých textech se Tabucchi představil jako kultivovaný vypravěč i brilantní stylista a uvedl na na scénu svá oblíbená témata:  mnohoznačnost lidských životů, hledání vlastní identity, smyslu skrytých významů, vlivu paměti a snu na lidskou existenci a svízelnost interpretace lidských životů v jediné časové perspektivě.

Na evropskou literární scénu Tabucchi vstoupil v roce 1984 novelou Indické nokturno, za kterou roku 1987 obdržel prestižní francouzskou cenu Prix de Médicis Étranger (mezi jeho tehdejšími rivaly byl i Bohumil Hrabal).

Úspěch podtrhlo neméně úspěšné filmové zpracování Alaina Corneaua z roku 1989. Příběh je pojatý jako cesta po Indii, během níž hlavní protagonista hledá svého ztracené přítele, ale zároveň jde po stopách své vlastní minulosti ve snaze najít sám sebe.

Foto: Aktuálně.cz

Roku 1992 Tabucchi publikoval Rekviem (česky 1998) - román napsaný přímo v portugalštině. Děj románu je situován do Lisabonu a zachycuje snové blouznění hlavního hrdiny, který se v něm setkává jak s osobami živými, tak dávno zemřelými.

Ve stejném roce vyšly Tabucchimu  Sny o snech (česky 1994) - soubor próz přibližujících čtenářům životní dráhy a osudové momenty dvacítky osobností evropské kulturní historie.

Celým Tabucchiho dílem se line myšlenka, že člověk je schopen registrovat (a ukládat do paměti) jen věci nesmyslné, nelogické, na sobě nezávislé a v některých případech i nepodstatné;  a že je to právě sen a nám vrozená schopnost reprodukovat obrazy, jež umožňuje dát naší existenci zdánlivý řád. Právě literatura - tvrdil autor - je to nejvhodnější místo pro snění a fantazii, hraní si s obrazy a jejich skládání v celky.

Do širších čtenářských vrstev otevřel spisovateli cestu román Jak tvrdí Pereira z roku 1994 - kniha zcela vybočující z jeho dosavadní tvorby. Protagonistou je postarší vdovec s již vyprchalými idejemi boje za svobodu, který rediguje kulturní přílohu deníku  Lisabon. Změnu do jeho života přinese setkání s mladým protisalazerovským aktivistou Franceskem, který mu znovu připomene mladistvý elán.

Stejnojmenný film režiséra Roberta Faenzy z roku 1996 byl jednou z posledních velkých hereckých příležitostí pro Marcella Mastroianniho; ve filmu hrál i Daniel Auteuil. Hlavního hrdina se tehdy navíc během italské předvolební kampaně stal symbolem boje za svobodu slova a tisku.

Foto: http://lyflol.blog.lemonde.fr

Román Ztracená hlava Damascena Monteira (1997) byl napsán podle skutečné události. Opět se odehrává v Lisabonu a čtenář se vydává po stopách vraždy, která se udála na policejní stanici.

I poté zůstal Tabucchi literárně velmi plodný: psal romány, eseje i reportáže. Za epistolární román Stále více se připozdívá - sedmnáct dopisů, které jsou určeny neznámému adresátovi na neexistující poste-restante - mu byla udělena francouzská cena pro zahraniční autory Prix France Culture 2002.

Úplně posledním Tabucchiho titulem je román nazvaný Tristan umírá (2004), který líčí poslední chvíle smrtelně nemocného Tristana, jenž během světlých okamžiků mezi návaly bolesti a morfiovými injekcemi vypráví svůj životní příběh.

Tabucchi rovněž psal publicistické příspěvky do italského deníku Corriere della Sera a španělský El País. Ostře kritizoval vládu Silvia Berlusconiho.

Profil vznikl za použití materiálů ze serveru iLiteratura.cz

 

Právě se děje

Další zprávy