Zemřel komiksový tvůrce Jean Giraud zvaný též Moebius

Kultura Kultura
11. 3. 2012 10:07
Na kontě má western Blueberry i vesmírný Incal
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Ve věku 73 let zemřel v sobotu v Paříži po dlouhé nemoci francouzský komiksový kreslíř Jean Giraud známý také pod přezdívkou Moebius.

Představitel franko-belgického komiksu vystudoval uměleckou školu a svou kariéru odstartoval v osmnácti. Jeho prvním hitem byl antihrdinský western Bluberry, společné dílo s libretistou Jean-Michel Charlierem. Úvodní díl vyšel v roce 1963 v magazínu Pilote pod názvem Fort Navajo.

Postava poručíka Bluberryho, vojáka Unie a posléze příslušníka americké kavalérie, zbořila podle kritiky všechna tehdejší komiksová klišé. Syn jižanského farmáře byl zpočátku přesvědčený rasista, ale posléze se přerodil v bojovníka proti diskriminaci. Rysy hlavního hrdiny, který se stal rychle populární, byly prý inspirovány Belmondem. Seriál vycházel až do devadesátých let a jeho styl se s časem velmi proměňoval.

Čtěte také:
Incal: Komiksový tým snů nabízí krystalický pocit úžasu

Pod přezdívkou Moebius, která vznikla již v roce 1963, začal Giraud intenzivněji pracovat na přelomu 60. a 70. let, kdy se začal věnovat sci-fi a fantasy. Přispíval do mnoha comicsových a undergroundových časopisů.

Foto: Aktuálně.cz

Do povědomí širší veřejnosti se dostal jako spoluzakladatel comicsového magazínu Metal Hurlant roku 1975. Tady odstartovaly jeho slavné autorské série - snová odysea Arzach o němém válečníkovi nebo seriál Le Garage Hermétique de Jerry Cornelius.

Nejbližším spolupracovníkem Moebia byl Alejandro Jodorowsky, filmař proslavený citátem „Žádám od filmu to, co většina Severoameričanů žádá od psychedelických drog". Poprvé spolupracovali v roce 1978 na albu Les Yeux du chat. Společně však stvořili hlavně slavnou sci-fi ságu Incal.

Zatím jediné Moebiovo dílo přeložené do češtiny se poprvé objevilo v roce 1981 a do roku 1989 vyšlo šest sešitů. Hlavním hrdinou je John DiFool - podřadný soukromý detektiv třídy R. Příběh se až nápadně podobá filmu Pátý element, za což také duo zažalovalo Luca Bessona o 20 milionů euro za náhradu škody plus nekalou konkurenci. Soud jim ale nevyhověl.

Foto: Aktuálně.cz

Moebius coby výtvarník či designér se podílel na několika slavných snímcích: s režisérem Ridleym Scottem spolupracoval na vizuálních efektech pro snímek Vetřelec. Na kontě má i původního Trona (1982). S Jodorowskym chystali adaptaci Duny; z projektu však sešlo.

Moebius si vyzkoušel i spolupráci s Marvelem a Stanem Lee v příběhu Silver Surfer: Parable nebo na projektu The Halo Graphic Novel, v němž netradiční autoři adaptovali do komiksu videoherní klasiku Halo. Ostatně hry vznikaly i podle jeho děl. V 90. letech se začal víc věnovat tvorbě obálek či plakátů.

Za padesátiletou kariéru Giraud získal na evropské scéně pověst žijící legendy. Prosadil se i v mekkách komiksu - Spojených státech a Japonsku. Vydavatelství Dargaud, v němž jeho díla vycházela, v prohlášení uvedlo, že svět komiksu přišel o "jednoho ze svých největších mistrů".

Giraud vytvořil přes třicet komiksových děl, která vyšla v jedenáctidílném souborném vydání. Za své hrdiny a styl, hraničící v některých případech se surrealismem či abstrakcí, dostal řadu ocenění. Cartierova nadace současného umění mu před dvěma lety uspořádala rozsáhlou retrospektivní výstavu.

 

Právě se děje

Další zprávy