Ministerstvo vyhlásilo soutěž na ředitele Národního

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 2. 2012 14:22
Dosavadní šéf černý se znovu přihlásí do konkursu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo kultury vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele Národního divadla (ND). Přihlášky bude přijímat do 12. dubna. Současnému řediteli ND Ondřeji Černému, který se hodlá do konkurzu přihlásit, vyprší šestiletý mandát koncem března příštího roku. Od 1. ledna 2012 se stala součástí ND Státní opera Praha (SOP).

"Informaci jsem vzal na vědomí. Hodlám se se svým týmem uměleckých šéfů do tohoto výběrového řízení přihlásit," řekl bez bližších podrobností ČTK Černý.

Komentovat nechtěl ani to, že ministerstvo předpokládá nástup nového ředitele "nejpozději" 1. dubna 2013 - zatímco jemu končí mandát 31. března 2013. Teoreticky to znamená, že by to jeho působnost ve funkci mohlo zkrátit, nový ředitel by mohl nastoupit kdykoliv po skončení výběrového řízení.

Foto: Ludvík Hradilek

Kandidáti na ředitele mají podle ministerstva předložit koncepci řízení a rozvoje Národního divadla včetně záměru financování, a to v návaznosti na koncepci transformace ND a SOP. Spolu s ní mají mít připraven i návrh na obsazení pozic šéfů uměleckých souborů, vytvořený na základě vzájemné předběžné dohody, uvádějí podmínky zveřejněné na webu ministerstva.

Dosavadní ředitel Černý stojí v čele divadla od roku 2007, kdy zvítězil v konkurzu a nahradil prozatímního ředitele Jana Mrzenu.

Ředitel Národního divadla v současnosti řídí také SOP, která byla letos k 1. lednu s českou první scénou sloučena. Sloučení, které zahájilo transformaci pražské operní scény, se 23. února dostane na jednání tripartity za účasti ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN).

Transformace se má uskutečnit v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů Národního divadla a Státní opery Praha.

Ondřej Černý se narodil 1. října 1962 v Praze. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval obory knihovnictví a vědecké informace. Působil jako divadelní kritik, překladatel z němčiny a kulturní manažer. Od roku 1996 do konce března letošního roku byl ředitelem Divadelního ústavu v Praze. Jeho otec Jindřich Černý, divadelní kritik a teoretik, byl ředitelem Národního divadla v letech 1991 až 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy