Ve věku 91 let zemřel fotograf Václaváku Vilém Kropp

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 2. 2012 14:59
V roce 1959 získal cenu World Press Photo za snímek Provinilec
Vilím Kropp: Provinilec
Vilím Kropp: Provinilec | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek fotograf Vilém Kropp. Autor řady reportážních snímků a držitel ocenění World Press Photo z roku 1959 zemřel v hořovické nemocnici v okruhu svých blízkých. 

Kropp byl v oboru fotografie samouk; původně se vyučil strojním zámečníkem, nástrojářem a montérem. V letech 1945 až 1984 pracoval jako redaktor a fotoreportér deníku Práce. Poté žil u Berouna, kde měl se svou ženou nakladatelství a knihkupectví v Berouně.

Spolupracoval také s řadou novin a časopisů, například Světem v obrazech. Je držitelem řady domácích i zahraničních ocenění. V roce 1959 získal první cenu v mezinárodní soutěži novinářské fotografie World Press Photo v kategorii žánrový snímek. Fotka nazvaná Provinilec zachycuje dítě v mateřské školce, které kárá učitelka.

Kropp vydal několik fotografických knih a uspořádal řadu výstav. Jednou z nejúspěšnějších byla v roce 2008 expozice s názvem Na Václaváku o Václaváku uspořádaná v galerijním stanu na pražském Václavské náměstí. Za měsíc ji vidělo přes 160 000 lidí. Každodenní tep života Václavského náměstí sledoval fotograf od 50. do 80. let.

Foto: www.fotosroubek.com

Černobílé snímky nabízejí oficiální události, jako byly májové průvody, pohřeb prezidenta Zápotockého nebo průjezd Gagarina, ale také drobné epizody - kolizi auta, které lidé tlačí z křižovatky, frontu na knihu Hanzelky a Zikmunda nebo ořezávání větví. Další fotografie zachytily prvky, které už dávno zmizely: tramvaje, automat Koruna nebo pruhovaný válec, z něhož řídil strážník dopravu na Můstku.

Impulz uspořádat výstavu o Václavském náměstí přišel až při přípravách výstavy Co odnes čas v roce 2004. „Tehdy mě nenapadlo, že vědomě vytvářím obraz jednoho místa. To, že vzniklo fotografické téma spjaté s Václavským náměstím, ukázal až čas," vzpomínal při vernisáži Kropp. "Za kulisami propagandy a politických hesel jsme vedli normální život," popsal svou filozofii.

 

Právě se děje

Další zprávy