Španělské Prado vystavuje mladší verzi Mony Lisy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2012 15:20
Dílo da Vinciho žáka se přesune do Louvru k originálu
Foto: Reuters

Madrid - Madridské muzeum Prado vystavuje podle všeho nejstarší známou kopii slavné Mony Lisy od Leonarda da Vinciho, jíž objevilo ve svých sbírkách. Obraz vznikl ve stejné době jako originál a namaloval jej v Leonardově ateliéru jeden z jeho žáků. 

Dílo se v březnu přesune do pařížského Louvru, kde visí originál, a divákům se tak naskytne šance obě verze porovnat.

Na obraze je portrét velmi připomínající Giocondu, jež vznikla v letech 1503-06; krajina v pozadí je na něm však pokryta jakousi patinou času, tvoří ji šedavá skaliska. Autor byl vždy považován za neznámého, vědělo se pouze, že dílo vzniklo zhruba v první čtvrtině 16. století.

Čtěte také:
Londýn složil poklonu největšímu italskému flákači
Zajděte na da Vinciho v Londýně do českého kina

Dílo je namalováno na desce z ořechového dřeva, jež se v Leonardově dílně používaly pro obrazy menších formátů. Prado o obrazu informovalo na začátku měsíce. Nechtělo o něm oficiálně mluvit dřív, než ho detailně prozkoumá. Důkladné restaurační práce trvající dva roky odhalily, že obraz vznikl přímo v Leonardově dílně - a velmi pravděpodobně již ve stejném období, kdy italský mistr pracoval na originálu. 

Kopie byla skryta pod přemalbou, takže se dlouho mělo za to, že vznikla až dlouho po Leonardově smrti. Odborníci ale nevylučují, že da Vinciho žák "dokumentoval" Giocondu přímo ve stejnou dobu, kdy ji mistr maloval. A tato "souběžná" kopie je nyní v majetku madridské galerie. 

Foto: Reuters

Podle magazínu The Art Newspaper existuje hodně kopií ze 16. a 17. století, ale nynější objev "úžasně změní naše porozumění nejslavnějšímu obrazu světa". Zkoumání originálu v Louvru je příliš velkým rizikem, neboť je velmi křehký a pokrytý několika vrstvami popraskaného laku.

Další výzkum kopie by mohl odhalit například detaily toskánské krajiny. Z obrazu se také zdá, že dívka, jež stála modelem, je mladší, než se původně myslelo. Může jí prý být jen lehce přes dvacet - což se při pohledu na originál nezdá.

Podle vedoucího restaurátora v Pradu Gabriela Finaldiho dáma na originálu vypadá starší kvůli zašpinění obrazu. "Když jsou malby zašpiněné, osoby mají tendenci vypadat starší," vysvětlil. 

Stav madridské Mony Lisy je každopádně mnohem lepší než kondice originálu, který přitahuje davy. Badatelům to umožní lépe studovat originální obraz a mohou se pokusit dešifrovat i další záhady, jež ji stále obklopují. 

Kopie Giocondy se dostala do španělské královské sbírky v roce 1966. "Jde jednoznačně o dvojče originálu. Jedna zřejmě byla svědkem zrození druhé," říká Miguel Falomir, šéf pradského oddělení francouzského a italského malířství (do roku 1700).

 

Právě se děje

Další zprávy