Živí i mrtví světoví hudebníci ukazují Praze své obrazy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 1. 2012 9:25
Výstavu v Dvorak Sec Contemporary otevřel Karel Gott
Foto: ČT

Praha - Výstavu 40 uměleckých děl předních světových hudebníků ve středu v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary zahájil Karel Gott. Expozice The Art of Hard Rock: Pocta Praze nabízí do 17. února například autoportréty Michaela Jacksona a Billyho Idola, kresby Jimiho Hendrixe, Eltona Johna a Peta Townshenda nebo keramické masky od Bruce Dickinsona z Iron Maiden, Alice Coopera či Chrissie Hyndeové. Vstup je zdarma.

Česká republika je druhou zastávkou výstavy, která se vydá na celosvětové turné. Expozice The Art of Hard Rock vznikla u příležitosti 40. výročí vzniku restaurace Hard Rock Cafe, která bývá označována ikonu rockového fetišismu.

Mezi vystavovanými díly je také zatím poslední obraz Karla Gotta, který nejpopulárnější tuzemský zpěvák a příležitostný malíř dokončil ve středu ráno a nazval ho Extáze sv. Terezie. "Jsem rád, že mě sem pozvali jako výtvarníka," uvedl Gott, který se označil jako "metafyzický malíř absurdo-konkrétista".

"Jednotlivé exponáty pocházejí z našeho skladu v americkém Orlandu. Kolekce umožňuje nahlédnout do nitra umělců, do jejich lidskosti. Při pohledu na ni se ptáte sami sebe, co asi autor při tvorbě cítil, čím asi procházel. Výstava však není jen okno do duše umělce, je to výraz čisté lidskosti a humanity, která spojuje nás všechny," prohlásil ředitel pražského Hard Rock Cafe Mo Capatia.  

Foto: Aktuálně.cz

Prostor výstavy nabídne i rockem inspirovaný doprovodný program, například malbu děl "naživo", konferenci rockových bloggerů o budoucnosti českého hudebního průmyslu, projekce legendárních rockových koncertů nebo interaktivní zeď umění. The Art of Hard Rock rovněž podpoří sbírkou nadaci Život dětem.

Hard Rock Cafe je proslaveno rozsáhlou sbírkou předmětů slavných hudebníků, která dohromady čítá více než 73 000 kusů. Mezi nejcennější kusy sbírky patří Harley Davidson Elvise Presleyho z roku 1976 v modrém a zlatém provedení, kytara Jimiho Hendrixe, se kterou nahrál album Rainbow Bridge, autobus, ve kterém Beatles absolvovali Magical Mystery Tour, nebo diplom Stevieho Wondera z Xavier University vytištěný v Braillově písmu.

Někteří hudebníci vskutku měli výtvarné vzdělání, jako například Freddie Mercury z Queen, Ronnie Wood z Rolling Stones nebo Peter Townshend z The Who, absolventi umělecké Ealing College of Art v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy