Na repertoár ND přichází 20 titulů Státní opery

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 1. 2012 6:52
Na souborech se transformace projeví příští sezónu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - I přes sloučení Národního divadla a Státní opery Praha, které od 1. ledna opět tvoří jeden celek, budou soubory do června fungovat odděleně v rámci svých repertoárových představení i plánovaných premiér. Až v následující sezóně 2012/2013 se transformace projeví na fungování nové podoby baletního a operního souboru.

"Viditelnější změny budou od září 2012, kdy soubor baletu Národního divadla bude mít po plánovaných konkurzech místo dosavadních 55 členů až 85 tanečníků," řekl šéf baletu ND Petr Zuska.

Dramaturgický plán sezóny 2011/2012 se měnit nebude. Podle uměleckého šéfa opery ND Roka Rappla (uměleckým jménem Rocca) bude v této sezóně repertoár Národního divadla obohacen o všechny stávající inscenace Státní opery. Celkem jde o téměř 20 titulů.

Postupná transformace by podle plánu měla skončit v roce 2015. Mimo jiné přinese sloučení baletních souborů a operního sólistického ansámblu. SOP si zachová vlastní orchestr a sbor. Proti změnám protestuje část zaměstnanců a odborářů.

Rebecca King
Rebecca King | Foto: SOP

Vedení v čele s ředitelem ND a pověřeným šéfem SOP Ondřejem Černým dokončuje plán sezony 2012/2013 a připravuje sezonu 2013/2014.

Z původních titulů baletu SOP v repertoáru příští sezóny zůstane Labutí jezero, Giselle a Don Quijote. Z představení ND se na scénu Státní opery přenese Oněgin a Šípková Růženka. Ve Státní opeře se uskuteční i první premiéra sezóny 2012/2013 - Amerikana III.

Dublování titulů nastane nakonec pouze v případě Labutího jezera. Verze v ND podle Zusky nese určité stopy současného baletně-divadelního názoru, ve Státní opeře je konzervativnější. Soubor baletu bude hrát celkem na pěti scénách - v Národním divadle, ve Státní opeře, na Nové scéně ND, ve Stavovském divadle i v komorním Divadle Kolowrat.

Do konce sezony 2011/2012 se ve Státní opeře uskuteční baletní premiéra Minkusova Dona Quijota, která je naplánovaná na 16. února. Na stejném místě 10. května poprvé nabídnou retrospektivu choreografické tvorby Petra Zusky Gala X. V ND bude mít 29. března premiéru balet Šípková Růženka.

První operní premiérou bude v SOP 12. ledna nová inscenace opery Tři Pintové, jejíž předpremiéra se již uskutečnila loni. Ve Státní opeře zazní 1. dubna koncertní uvedení opery Ambroise Thomase Mignon. Operní repertoár dále rozšíří jednoaktová opera Sedlák kavalír Pietra Mascagniho a Komedianti Ruggiera Leoncavalla, které budou mít premiéru 14. června 2012.

V Národním divadle se 14. ledna očekává premiéra opery Čarokraj v režii Marka Ivanoviče a 3. března zde režisér Jiří Heřman premiérově uvede Brittenovu Glorianu. Ve Stavovském divadle bude mít 9. června premiéru Don Giovanni v režii Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky.

Některé opery se budou i v příští sezóně uvádět ve dvou provedeních - konkrétně Carmen, Rusalka a Kouzelná flétna. V případě Kouzelné flétny je opera uváděna nejen ve dvou režijních pohledech, ale také dvojjazyčně - ve Stavovském divadle česky a v SOP německy. Z programu ND zmizí duplicitní inscenace Tosky a Aidy, v budově SOP se přestane uvádět La traviata.

"V budoucích dramaturgických plánech se musí brát ohled nejen na velikost scény, ale také na historické a umělecké souvislosti s nimi spjaté," uvedl pro měsíčník Národní divadlo umělecký šéf opery Rocc.

Odmítl ale, že by striktně platilo, že by se ve Stavovském divadle hrály jen Mozartovy opery, ve Státní opeře klasická díla a v ND české opery a soudobá nebo moderně inscenovaná díla.

 

Právě se děje

Další zprávy