Letošní aukční rekord: Filla se vydražil za 12 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 11. 2011 8:18
Na druhém místě žebříčku skončí raritní Štyrský
Emil Filla: Zátiší s dýmkou
Emil Filla: Zátiší s dýmkou | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fillovo Zátiší s dýmkou a Štyrského Černý pierot byly v neděli hlavními magnety aukce v Praze na Žofíně. Obraz Emila Filly nový majitel získal za 12 milionů, dílo Jindřicha Štyrského za 10,4 milionu korun bez aukční přirážky ve výši 20 procent. Vyvolávací cena díla Emila Filly činila 7,5 milionu, v případě Štyrského obrazu byla 8,8 milionu Kč.

"V letošní aukční sezoně, za rok 2011, obsadí tyto dva obrazy první dvě příčky. Do konce roku nás sice čekají ještě dvě aukce, ale tam není nic v takové hodnotě, aby je to mohlo překonat," uvedl majitel aukční Galerie Kodl podle serveru eurozpravy.

Aukční síně Vltavín a galerie Kodl společně nabízely kolekce děl zakladatelů českého moderního umění. Vyvolávací cena 463 položek, mezi nimiž byly obrazy, kresby, sochy, plastiky, objekty i česká a světová grafika, přesáhla 71 milionů korun.

Fillovo Zátiší s dýmkou z roku 1934 mělo druhou nejvyšší vyvolávací cenu na aukci. Tato na trhu ojediněle se vyskytující autorova práce podle odborníků brilantně zachycuje "jeho významnou periodu moderně pojatého kubismu s akcentem na velké barevné plochy kontrastující s pečlivě promodelovanými detaily". Před čtyřmi lety ji mohli milovníci výtvarného umění vidět v Jízdárně Pražského hradu. Jeho Zátiší s mandolínou s vyvolávací cenou 4,5 milionu korun naopak na aukci kupce nenalezlo.

Minulý týden se Fillův obraz Utěšitel na aukci v pražském hotelu Hilton prodal za 10,8 milionu korun bez aukční přirážky. Dražba byla označována za hlavní událost podzimní sezony; ale odhady, že vyvolávací cena 5,5 milionu se může vyšplhat až na 20 milionů, se tedy  nepotvrdily.

Každopádně nebyl překonán ani Fillův rekord z loňského roku, kdy se jeho Zátiší s lahví Cherry prodalo za 16,25 milionu korun, respektive 19,5 milionu korun včetně aukční přirážky (obraz je nyní pátém místě v žebříčku nejvýše vydražených děl).

Jindřich Štyrský: Černý Pierot
Jindřich Štyrský: Černý Pierot | Foto: Aktuálně.cz

Pozornost sběratelů a investorů upoutal v neděli i Černý pierot Jindřicha Štyrského z roku 1923. Olej a koláž na plátně patří k nejvzácnějším autorovým obrazům už proto, že dokumentuje důležitou epochu počátku světových avantgardních směrů; unikátnost podtrhuje právě uplatnění koláže.

Štyrský ho věnoval své blízké přítelkyni Marii Čermínové (Toyen), v jejímž majetku se nacházel i po přestěhování do Paříže. Obraz se objevil v roce 1982 na aukci této pozůstalosti, ve stejném roce byl vystaven v Centre Georges Pompidou v Paříži.

Zatím nejdražším Štyrského dílem vydraženým na českém trhu byl před dvěma lety jeho obraz Maldoror (11 milionů korun bez akční přirážky, když vyvolávací cena činila 9,8 milionu).

Majitel aukční galerie Martin Kodl upozornil nejen na nejvyšší dvě ceny dosažené na letošních aukcích, ale i na zájem drobných sběratelů o střední a nižší kategorii obrazů, kteří neztratili zájem o umění. "Je to dobrý signál," řekl.

Jak uvedl, Národní galerie projevila zájem o obraz Jindřicha Štyrského, chce ho vystavit. "Líbí se mi, že tato instituce oslovila galeristy a sběratele, zda by jí nechtěli zapůjčit některá svá díla. Je to dobrý nápad," řekl. Nový majitel, kterého už kontaktoval, se zapůjčením Černého pierota souhlasí.

Nového majitele nalezla také atraktivní a často reprodukovaná malba Josefa Čapka nazvaná Prodavačka výšivek, a to za vyvolávací cenu 5,8 milionu korun. Velký nárůst zaznamenal výjimečný a nedávno objevený obraz od Jakuba Schikanedera (1855-1924) Staropražské nokturno, jehož vyvolávací cena vzrostla ze 2,4 na 5,8 milionu korun. Pochází z významné pražské sbírky, ale v 60. letech minulého století byl při  emigraci tajně vyvezen do Švédska.

Připravenost sběratelů investovat před koncem roku peníze do umění dokumentoval i zájem o díla s mnohem menší cenou. Například olej Jana Slavíčka Zátiší s ovocem byl vydražen za 130 000 korun, když vyvolávací cena činila 35 000 Kč. Zhruba třikrát se zvýšila cena Svátečního portrétu od Alfonse Muchy - ze 450 000 vzrostla na 1,3 milionu. Také o Zimní podvečer od Antonína Blažíčka z okolí jeho ateliéru na Hanspaulce se bojovalo. Vyvolávací cena byla 180 000 korun a vzrostla na více než dvojnásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy