V nemocnici zemřel kreslíř Winter-Neprakta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 10. 2011 18:32
Byl součástí humoristické dvojice Neprakta-Švandrlík
Foto: ossh.cz

Praha - V pražské vojenské nemocnici ve věku 87 let zemřel kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter-Neprakta. Uvedl to server Novinky.cz s odvoláním na ředitele nakladatelství Epocha Zdeňka Pobudu.

Za svůj život nakreslil více než 35 000 kreslených vtipů a je uveden v Guinnessově knize rekordů, několik desetiletí byl znám především jako součást autorské dvojice Neprakta-Švandrlík. Ta patřila dlouhá léta ke kmenovým autorům humoristického týdeníku Dikobraz (a v roce 2004 ho také pomohla obnovit).

Nad typem jejich humoru, jenž byl často tělesný a lechtivý, se můžeme přít. Nicméně kritici dodnes oceňují to, že nikdy nekarikovali "prohnilé kapitalisty", byť za to byl v době normalizace dvojnásobný honorář. Kromě vtipů Neprakta ilustroval desítky Švandrlíkových knih, včetně slavných Černých baronů či příhod žáků Kopyta a Mňouka.

Jeho témata jdou od historie přes sex, zvířata až po strašidla. Celkem jdou jeho ilustrace knih až do stovek. Vydal několik i knih humoru, vytvářel reklamní plakáty, animoval film, nakreslil množství pohlednic a kalendářů. Je autorem odborných ilustrací, zejména kynologických.

"Zemřel dnes kolem 15. hodiny ve vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde byl dlouhodobě hospitalizován," řekl Pobuda. Jeho partner, spisovatel a humorista Miroslav Švandrlík, zemřel v roce 2009 ve věku 77 let. Dohromady se dali na prvním ročníku festivalu Haškova Lipnice.

Vtipy dvojice Neprakta - Švandrlík byly jedním ze symbolů kresleného humoru (a možná i vtipů jakožto druhu humoru vůbec). Po sametové revoluci tato éra přinejmenším u mladších generací ustoupila stripům a energičtějším formám zábavy a životního stylu. Zřejmě definitivně pak časy klasického kresleného vtipu uzavřel příchod internetu, nových médií a sociálních sítí, kde humor staví spíš na virálním šíření hlášek, koláží či videí.

Foto: Aktuálně.cz

Před Miloslavem Švandrlíkem spolupracoval s Bedřichem Kopečným, s nímž vymyslel pseudonym Neprakta - jako hříčku na skutečnost, že jejich vtipy byly v tehdejší budovatelské době neužitečné.

Winter se narodil 12. července 1924 v Praze. Po studiích na Reálném gymnáziu pokračoval na Státní grafické škole. Během druhé světové války byl více než rok vězněn za přechovávání zbraní. Smíšenou česko-židovskou rodinu Winterů nacisté poslali do koncentračních táborů, které přežil jen Jiří a jeho maminka, která se nakonec dožila 96 let a až do své smrti bydlela se svým synem.

Po válce studoval několik semestrů na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Svoji dráhu zahájil v roce 1948. Ke kreslenému humoru se prý dostal z nouze. "Tehdy jsem své surrealistické nápady musel potlačovat a erotické kresby jsem musel vynechat úplně," vzpomínal. Správný socialistický člověk nemohl souložit ani běhat za ženskými, dodával.

V roce 2010 se objevila neověřená zpráva o spolupráci Jiřího Wintera s StB s krycím jménem Gráf. Jeho evidence v archivech StB byla předmětem soudního jednání, podle rozsudku byl v materiálech bývalé Státní bezpečnosti evidován neoprávněně.

Winter-Neprakta se čtyřikrát oženil. Jeho poslední manželka Daniela Pavlatová byla o několik desítek let mladší. Poslední roky života byl upoután na vozík, ale stále pracoval.

Čtěte také:
Zemřel autor Černých baronů Miloslav Švandrlík

Nekrology připomínají, že se zajímal také o antropologii a tajemno. Byl i vyhlášeným gurmetem, sběratelem a cestovatelem.  Jeho vila na Ořechovce je zaplněna množstvím lidských lebek, orientálních masek a rituálních předmětů. Svého času se to tu hemžilo spoustou zvířat; k  těm prý získal vztah, když doprovázel svého otce-sklenáře do zoologické zahrady.

Jeho vášní byla i muzea, zvláště pak jejich depozitáře. Při svém cestování sbíral i domorodá strašidla, která patřila k jeho dalším koníčkům.

 

Právě se děje

Další zprávy