Knihou desetiletí jsou povídky Jana Balabána

kls, ČTK
22. 9. 2011 15:24
Magnesii za dětskou knihu desetiletí má Šrut

Praha - Vítězem knižní ceny Magnesia Litera - Kniha desetiletí se stala povídková sbírka před rokem a půl zesnulého spisovatele Jana Balabána Možná že odcházíme, která v roce 2005 získala Literu za prózu.

V kategorii Kniha desetiletí pro děti a mládež triumfoval román Lichožrouti spisovatele Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové.

S výsledky seznámil veřejnost na slavnostním vyhlášení v Malém sále Městské knihovny v Praze za pořádající občanské sdružení Litera Pavel Mandys. Pořadatelé oslovili zhruba tři stovky osobností z literární branže - knihkupce, knihovníky, autory, překladatele, pedagogy či publicisty. Nakonec o vítězích rozhodlo celkem 105 platných hlasovacích lístků. Jednou z podmínek pro nominaci bylo, aby titul ve své době zvítězil v některé z kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera.

Čtěte také:
Pavel Šrut vypátral, kdo nám žere ponožky. Lichožrouti
Knihy oceněné Literou bodují v žebříčcích bestsellerů
Knihou roku je Balabánův posmrtný román o smrti
Knižním objevem roku jsou zvířátka vyučující fyziku
Literu za prózu může získat Hakl, Hůlová nebo Balabán

Litera udělí na podzim cenu za knihu desetiletí
Desátá Magnesia Litera vyzývá k zasílání knih
Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek

Povídkovou sbírku Jana Balabána Možná že odcházíme, pohybující se na hranici autobiografické inspirace a fabulace, vydalo v roce 2004 nakladatelství Host; na pultech je aktuálně k dostání jako součást autorových spisů ve svazku Povídky. Nakladatelství však nyní  připravuje dotisk původní sbírky, na pultech knihkupectví by se měla objevit do 14 dnů. Román Lichožrouti je vítěznou knihou "dětské" kategorie z roku 2009. Knihu i její pokračování Lichožrouti se vracejí vydalo nakladatelství Paseka, autoři již pracují na třetím dílu a chystá se i stejnojmenný animovaný film.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi šesti finalisty literárního klání dále byla próza Antonína Bajaji Zvlčení, paměti Ivana Klímy Moje šílené století, sbírka Rukopis od básnířky Bohumily Grögerové, román Jana Nováka Zatím dobrý a prozaický debut Martina Ryšavého Cesty na Sibiř.

U knih pro děti vítězným Lichožroutům konkurovali Petr Nikl (Záhádky) a Lucie Seifertová (Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí).

Nominované tituly - mezi nimiž byly tři romány, jedna sbírka povídek, básnická skladba, memoáry, obrázkové leporelo i nonsensová poezie - pocházejí z let 2004 až 2010. Nejsilněji je zastoupen rok 2009, kam patří knihy od Grögerové, Ryšavého i Šruta.

Výroční knižní ceny Magnesia Litera jsou každoročně udělovány za literární počiny v uplynulém roce v několika kategoriích: Magnesia Litera - Kniha roku, Litera za prózu, Litera za poezii, Litera za knihu pro děti a mládež, Litera pro objev roku, Litera za publicistiku, Litera za literaturu faktu, Litera za naučnou literaturu, Litera za populárně naučnou literaturu a také v kategorii Cena čtenářů.

Knihou roku 2011 (vydanou v roce 2010) se stala poslední kniha Jana Balabána Zeptej se táty. V próze porota ocenila dílo Martina Ryšavého Vrač, v poezii pak básnickou sbírku Otylé ach od Josefa Hrubého.

Po vzoru Británie chtějí Magnesie napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré, zejména domácí  literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií a veřejnosti pomocí zveřejňování nominací a série autorských čtení. I kniha desetiletí má jistý předobraz v britské Man Booker Prize. Přesto se nejde zbavit pocitu, že je tato výroční akce spíše recyklaci již jednou udělených cen a výrazný přínos nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy