Prahu v sobotu zachvátila horečka muzejní noci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 6. 2011 10:24
Do akce se letos zapojil rekordní počet 34 institucí
Pražské muzejní noci se účastnila i Galerie Langhans, kde je nyní výstava Now & Wow
Pražské muzejní noci se účastnila i Galerie Langhans, kde je nyní výstava Now & Wow | Foto: Galerie Langhans

Praha - Brány pražských muzeí a galerií se v sobotu večer a v noci otevřely návštěvníkům; jindy tiché sály zaplnily desetitisíce lidí. V rámci Pražské muzejní noci bylo zpřístupněno rekordních 34 institucí, které ve více než 60 objektech nabídly návštěvníkům své expozice a výstavy. Zájemce rozvážely mezi památkami od 19 hodin speciální festivalové linky autobusů. Otevřeno bylo do nedělní jedné hodiny ranní.

Fronty až ven se táhly už krátce po zahájení třeba z Uměleckoprůmyslového muzea. Nejenže leží přímo u centrálního stanoviště festivalových autobusů v blízkosti metra Staroměstská, návštěvníky lákala i nedávno otevřená výstava dámských společenských šatů od roku 1950 po současnost.

Kromě stálých expozic byly pro Pražany zdarma připraveny i koncerty, dílny nebo programy pro děti. Na Vyšehradě se konala šermířská klání, v Národní galerii se mohli lidé vžít do rolí abstraktních umělců a tvořit v experimentálním černo-bílém prostoru.  Kromě muzeí se nočním návštěvníkům otevřel také třeba Pražský hrad, kde se lidé mohli výjimečně podívat do Vladislavského sálu.

Jazzový koncert rozezněl Památník na Vítkově, v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského si děti vyráběly bonbony . Hlavní budova Národního muzea musela naproti tomu z důvodu připravované rekonstrukce zůstat zavřená; kvůli šabatu se Židovské muzeum otevřelo až v 22:30.

Letošní ročník se nesl i ve znamení komunikačních technologií. Program muzejní noci si mohli návštěvníci nechat poslat do mobilu, pomocí služeb Foursquare a Gowalla si v průběhu noci vyměňovali tipy, co navštívit a kde už stojí davy lidí.

Hlavním smyslem akce je ukázat veřejnosti, že muzea a galerie nejsou jen ctihodné budovy, ale dokážou živě a zábavně zprostředkovat vědecké a historické poznatky. Řada muzeí a galerií podle organizátorů opět bořila mýtus, že se mezi vitrínami musí tiše našlapovat a takřka nedýchat.

O Pražskou muzejní noc je rok od roku větší zájem, loni na ni zavítalo přes 180 000 lidí. Pražskou nocí zároveň vyvrcholil festival muzejních nocí, který začal 20. května. V celé republice se při něm otevřelo na 250 kulturních institucí.

 

Právě se děje

Další zprávy