Odboráři: Státní opera se ND slučuje kvůli majetku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2011 13:58
Důvodem podle nich není snaha o vyšší uměleckou úroveň
Giselle
Giselle | Foto: SOP

Praha - Odborové organizace zaměstnanců Státní opery Praha odmítají transformaci pražské operní scény, v rámci které se SOP k 1. lednu 2012 majetkově propojí s Národním divadlem (ND). Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury než snaha o zvýšení umělecké úrovně.

"Sloučení považujeme za nesmyslné z ekonomického i uměleckého hlediska, naopak by mělo dojít ke spravedlivému rozdělení příspěvku z rozpočtu ministerstva kultury, které hodně zvýhodňuje soubory Národního divadla," řekl bývalý ředitel a v současné době zástupce odborů a produkční SOP Radim Dolanský. Dodal, že ministerstvo by mělo do vedení obou divadel nalézt takové osobnosti, které je umělecky vyprofilují a budou ochotny ke spolupráci obou souborů.

LaTraviata
LaTraviata | Foto: Aktuálně.cz

Majetkové sloučení obou příspěvkových organizací ministerstva kultury předpokládá změnu jejich financování. Národní divadlo má pro rok 2011 rozpočet 685 milionů korun, příspěvek od ministerstva kultury je 422 milionů korun. SOP má rozpočet 225 milionů korun a příspěvek 117 milionů korun.

Transformace kromě majetkového propojení počítá se zachováním umělecké samostatnosti orchestrů a sborů obou institucí. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha, budou však sloučeny baletní soubory a soubory sólistů opery ND a SOP. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká.

Odborářům vadí, že samostatné orchestry a sbory ND a SOP by měly fungovat pod vedením ředitele Národního divadla a pověřeného ředitele SOP Ondřeje Černého, budoucího šéfa opery ND Roka Rappla a uměleckého šéfa baletu Petra Zusky.

S Černým, kterého považují za vykonavatele příkazů ministerstva, odmítají komunikovat. V pondělí před koncertem v SOP ho vypískali. V případě Rappla jim vadí jeho nezkušenost a v Zuskovi vidí nebezpečí pro konec klasického baletu v repertoáru SOP.

Ondřej Černý
Ondřej Černý | Foto: CSR Fórum

Zástupci odborů poukazují i na možnost prodeje dílen ND na Flóře, skladů u Apolináře a celého Anenského areálu, kde sídlí mimo jiné složky baletu z Národního. "Nejde o zlepšení kvality divadel, ale o budovy a byznys," prohlásil zástupce odborů SOP Miroslav Svoboda.

Ředitel Černý však tuto možnost vyvrací. Uvedl, že provozní budova ND na Anenském náměstí v Praze, kde se mimo jiné nacházejí archivy a 15 apartmá pro hostující umělce, bude sídlem nově vzniklého baletního souboru.

 Černý zastává názor ministerstva, že spojení SOP a ND bude ekonomicky výhodné. O výši příspěvku státu pro jednu nově vzniklou příspěvkovou organizaci se bude jednat. Odboráři naopak tvrdí, že náklady na provoz nově vzniklého "molochu" se zvýší a kritizují, že ministerstvo dosud v souvislosti s transformací pražské operní scény nezveřejnilo žádná konkrétní čísla.

Petici za zachování samostatné SOP a zachování její operního i baletního souboru k dnešku podepsalo přes 16.000 lidí. Iniciátoři ji 13. června předají na úřad vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy