Státní opera vypískala Černého za obhajobu slučování

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 6. 2011 9:27
Besser: Balet a sólisté SOP se spojí s Národním divadlem
La Traviata
La Traviata | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní opera Praha se k 1. lednu 2012 majetkově propojí s Národním divadlem. Má tím začít transformace pražské operní scény, která se uskuteční v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů. Společné bude i umělecké vedení.

Novináře o tom informoval ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). O osudu SOP se vedla dlouhá jednání, proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru ND a SOP.

"Kromě majetkového spojení bude k prvním krokům patřit vznik jednoho velkého baletního tělesa, které vznikne sloučením současných baletních těles ve Státní opeře a Národním divadle," řekl šéf ND a pověřený ředitel SOP Ondřej Černý. Šéfem takto vzniklého Národního baletu bude Petr Zuska, nynější ředitel baletu ND.

Foto: Aktuálně.cz

Když tyto kroky ministerstva obhajoval na úvod pondělního galakoncertu, dočkal se nesouhlasného bučení a pískotu přítomných. Naopak prohlášení zástupců odborů, v němž požadují vysvětlení postupu ministerstva, se setkalo se souhlasným potleskem.

Opera jako rukojmí?

Mezi požadavky členů SOP, které byly přečteny za přítomnosti desítek zaměstnanců na jevišti, patří vysvětlení, proč v metropoli není místo pro dva operní soubory nebo proč ministerstvo kultury už dva roky toleruje údajně ztrátové hospodářství ND, jehož je Černý ředitelem.

Chtějí také vědět, proč je na místo nového šéfa opery prosazován "nezkušený Rok Rappl" namísto jimi podporovaného dirigenta Jana Lathama-Koeniga a ředitelky Královské opery v Londýně Covent Garden Elaine Padmoreové.

"Konfrontace názorů patří na půdu interní divadelní diskuze, jeviště má patřit múzám," reagoval na atmosféru v sále Černý s tím, že si "klade otázku, jaký je skutečný důvod protestů a čím jsou motivovány. Organizátoři koncertu si podle Černého "pro svou lživou kampaň vzali za rukojmí operní umění" .

Sbory a orchestry Národního divadla i Státní opery zůstanou zachovány. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha, budou však sloučeny soubory sólistů opery ND a SOP. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká.

"Chceme mít jistotu, že investice, které stát vloží do Státní opery Praha a Národního divadla, budou efektivně rozdělovány a povedou ke zlepšení podmínek pro jednotlivé soubory i umělce," vyvsvětlil to ministr.

Proti propojení divadel se ale postavila místopředsedkyně sněmovny a strany Věci veřejné Kateřina Klasnová. Řekla, že Besser přislíbil vysvětlit ekonomické výhody svého záměru příští týden na jednání sněmovny. "Se svým rozhodnutím si evidentně pospíšil, aby nemusel brát v potaz žádné připomínky poslanců," uvedla.

Foto: Jan Langer

Se spojením ND nesouhlasí ani poslanec a stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák. Podle něj má jejich sloučení jediný účel, a to rozprodej části majetku, který by měl zajistit alespoň částečnou stabilizaci neutěšené finanční situace Národního divadla.

Případné personální změny až v sezoně 2012/2013

Národní divadlo má pro rok 2011 rozpočet 685 milionů korun, příspěvek od ministerstva kultury je 422 milionů korun, o 48 milionů méně než v roce předešlém. S menším příspěvkem od státu musí pracovat také SOP, která má rozpočet 225 milionů korun a příspěvek od státu 117 milionů korun, o 22 milionů korun méně než loni.

Černý zdůraznil, že v tuto chvíli mají SOP i ND naplánovány sezony 2011 až 2012, které chystané změny nijak neovlivní. Případné personální změny přicházejí podle něj v úvahu až v sezoně 2012/2013. "Umělecké soubory budou zachovány ve stejné velikosti. Na druhé straně ve střednědobé perspektivě by mělo dojít k dílčímu snížení počtu orchestrálních hráčů," uvedl.

Počet zaměstnanců ND činí 985 lidí, ve Státní opeře registrují 390 zaměstnanců na plný nebo zkrácený úvazek. Oba soubory mají po 120 hudebnících.

Rebecca King
Rebecca King | Foto: SOP

Ve druhé fázi transformace se podle Bessera bude řešit výrobní, servisní a zkouškové zázemí Národního divadla, změny ve mzdové politice a příprava nutných legislativních kroků.

Podle nezávislého operního manažera Richarda Koláře petici za zachování samostatnosti Státní opery podepsalo přes 15 000 lidí. Kolář v otevřeném dopise zaslaném dnes médiím naznačil, že za reformou operní scény mohou být i ekonomické zájmy, konkrétně prodej některých objektů z majetku Národního divadla. Proti tomu se Besser ohradil.

Postupnou přeměnou obou pražských scén se zabývala ministerská komise pod vedením náměstka ministra Radka Zdráhala, která vznikla na začátku února. Mnoho poznatků prý komise získala od odborníků z vídeňské operní scény.

Ve Státní opeře se v pondělí koná již delší dobu připravovaný galakoncert, který měl být zejména vyjádřením podpory zachování operního i baletního souboru opery. Dále chtějí umělci poděkovat příznivcům a věrným návštěvníkům za jejich podporu.

Podle Černého je v posledních měsících návštěvnost Státní opera tak dobrá, že díky zvýšeným tržbám a přiškrceným nákladům je naděje uhradit zhruba třináctimilionovou ztrátu z loňského roku. Bývalý ředitel Oliver Dohnányi uvedl, že schodek rozpočtu vznikl v důsledku nepřiměřených nákladů na premiéry oper Don Quichotte a Tristan a Isolda, tedy ještě před jeho nástupem do funkce. Před ním SOP vedl Jaroslav Vocelka.

Odvolaný Dolanský

Ondřej Černý
Ondřej Černý | Foto: CSR Fórum

"Odmítáme pokus ministerstva kultury o násilnou fúzi divadel, protože sloučením provozů SOP a ND nedojde ani ke zvýšení umělecké úrovně ani ke snížení ekonomických nákladů na provoz," opakovali několikrát zaměstnanci SOP před představeními.

Ministerstvo kultury namítalo, že vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor, který má jak SOP, tak ND.  V březnu pak Besser odvolal šéfa SOP Radima Dolanského, který byl za zachování samostatnosti Státní opery.

Dočasným vedením byl pověřen Jiří Černý, ředitel ND, což podle kuloárů napovídalo tomu, že se už ministerstvo rozhodlo sloučit obě scény v jednu instituci.

Postupnou přeměnu obou pražských scén se zabývala ministerská komise, která vznikla na začátku února. Za úkol měla nalézt nejlepší řešení pro fungování všech souborů a orchestrů SOP a ND.  Na koncepci se podílel náměstek ministra Radek Zdráhal, který už na začátku roku uvedl, že Praha by měla mít jednu operu místo dosavadních dvou.

Následně to popíral s tím, že sloučení je jen jednou z variant. Zaměstnanci SOP se pak několikrát ohradili i proti odvolání Dolanského.

Čtěte také:
Giselle je rozpolcená a Popelka vytržená z líbivosti

 

Právě se děje

Další zprávy