Událost pro české umění: Sothebys draží velkou sbírku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 6. 2011 22:47
Manželé Hascoeovi sbírali abstrakci a kubisty
František Kupka: Bílý kotouč
František Kupka: Bílý kotouč | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Londýnská aukční síň Sotheby's bude v pondělí hostit dražbu dvou set uměleckých děl od českých malířů a sochařů. Díla pocházejí z rodinné kolekce Normana a Suzanne Hascoeových ze Spojených států. Sbírku, ve které se zaměřili na shromažďování děl českých abstraktních a kubistických umělců z první poloviny dvacátého století, budovali bezmála 25 let.

Prodej obrazů, grafik, kreseb, plastik a starožitností může podle Sotheby's vynést v přepočtu více než 140 milionů korun. Z hlediska českého moderního umění se jedná o událost desetiletí.

Jde o první aukci českého umění tohoto rozsahu mimo střední Evropu a podle odborníků by mohla zvýšit zájem o umělce, kteří dosud nejsou mimo tuto oblast tak známi. Zlatými hřeby by měla být plátna Františka Kupky, Josefa Čapka či Františka Foltýna, sochy Otto Guttfreunda a Otakara Ševce nebo nábytek Otakara Novotného.

Ve sbírce nechybí díla Emila Filly, Václava Špály, Alfonse Muchy,  Jana Zrzavého, Václava Špály, Jana Štursy, Jana Baucha nebo Oskara Kokoschky. Sbírka čítá stovky kreseb, grafik, maleb, akvarelů, soch, menších plastik, ale i zmíněný kubistický nábytek. Tvorbou českých autorů sběratelé zcela zaplnili své sídlo v Connecticutu.

Předaukční výstava vybraných děl z katalogu byla 25. a 26. května zpřístupněna v pražském hotelu Intercontinental. Výběr z děl si mohli zájemci prohlédnout od dubna v New Yorku, Vídni a Moskvě.

Emil Filla: Sochařka v ateliéru
Emil Filla: Sochařka v ateliéru | Foto: Aktuálně.cz

Síň očekává velký zájem. Už nyní je do aukce přihlášeno několik významných sběratelů z celého světa. Aukce se může zúčastnit kdokoliv na světě. Buď se může zaregistrovat a přijít na dražbu, nebo se zúčastnit po telefonu, případně po internetu.

Sotheby's už v roce 1997 dražila kolekci sběratele českého původu Milana Heidenreicha zaměřenou na český kubismus. Aukce vynesla na půl milionu liber. Šlo však o menší a specializovanou dražbu. Tentokrát se ze sbírky Normana a Suzanne Hascoeových budou dražit díla nejslavnějších českých umělců 20. století.

List The Daily Telegraph v článku nazvaném Is it Paris? No, it's Prague (Je to Paříž? Ne, je to Praha) napsal, že někteří umělci jako František Kupka jsou známí a na aukcích se za ně platí šestimístné sumy. Další autoři byli podle deníku jen předmětem lokálního zájmu, ale za poslední desetiletí se začali o jejich díla víc zajímat sběratelé z bývalého Československa. Zájem na relativně podhodnoceném trhu začali současně projevovat západní sběratelé, napsal The Daily Telegraph. Podle něho by pondělní aukce mohla být z hlediska zájmu o české moderní umění mezníkem.

"Doufáme, že nabízená díla osloví české i mezinárodní kupce ... představují úplný přehled moderního českého umění od počátku 20. století," řekla Tessa Kostrzewaová ze Sotheby's. Podle ní jde o jednu z nejdůležitějších soukromých sbírek českého moderního umění a nejzajímavější soubor českého umění, který se objevil na trhu za poslední desetiletí.

Norman Hascoe byl inženýr, který se zaměřoval na polovodiče; v roce 1983 svou společnost prodal za 100 milionů dolarů. Podle The Daily Telegraph začali Hascoeovi sbírat české umění počátkem 90. let a pokračovali až do smrti Hascoea v roce 2007. Jeho manželka zemřela loni a letos se jejich sbírka, která zahrnuje i další tematické okruhy, dostává postupně na trh.

Nejcennějším dílem je abstraktní plátno Františka Kupky Pohyb z let 1913 až 1919, které Hascoe koupil v roce 1999 za 225 000 liber. Nyní Sotheby's stejné plátno odhaduje na 500 000 až 700 000 liber . K nejdražším položkám patří i další Kupkovy obrazy Bílý kotouč a Divertimento II; stejně jako Zátiší s ovocem Bohumila Kubišty. Všechna tato plátna jsou odhadována na 300 000 až 500 000 liber.

K umělcům známým na Západě patří i kubista Emil Filla. Jeho obrazy Zátiší s kalendářem, Prodavačka ryb a Sochařka v ateliéru mají odhadní cenu 100 až 150 000 liber.

Známé příliš naopak není dílo Josefa Čapka. Přesto má jeho oboustranný obraz Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920 odhadní cenu 150 až 200 000 liber. Kostrzewaová považuje za zlaté hřeby aukce také obrazy Františka Foltýna (1891-1976) Imperialismus a Portrét Dostojevského (po 120 000 až 180 000 librách).

Nicméně  v porovnání s tuzemským aukčním trhem nebudou tyto sumy podle všeho rekordní. Dosud nejdražším vydraženým českým dílem je Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety za něj kupec neváhal zaplatit (včetně aukční přirážky) přes 23 milionů korun.

Aukční katalog v angličtině mohou zájemci zhlédnout na internetových stránkách dražby.

 

Právě se děje

Další zprávy