Šéf NG bude znám v pondělí; kandidáty jsou Rösel a Fajt

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 5. 2011 0:20
S oběma se ministr znovu setká ještě v pátek
Foto: Petr Protivánek

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) oznámí jméno nového generálního ředitele Národní galerie v pondělí 16. května. Ještě předtím se v pátek znovu setká se dvěma kandidáty Vladimírem Röselem a Jiřím Fajtem.

Besser to uvedl na webových stránkách ministerstva. Po úterních osobních pohovorech s trojicí kandidátů vyřadil z dalšího výběru ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného.

"Skutečně ještě nejsem pevně rozhodnutý, a než řeknu konečný verdikt, chci být vnitřně o svém kroku přesvědčený. Výběr jsem zúžil o Marka Pokorného, kterého si jako ředitele Moravské galerie v Brně nesmírně vážím, ale u výběrové komise nezabodoval tolik, kolik možná i sám očekával," uvedl ministr. "Jsem rád, že to při osobním jednání nebral tragicky a že bude pokračovat v práci pro Moravskou galerii."

Ekonom Vladimír Rösel, jehož do čela instituce doporučila výběrová komise, Marek Pokorný z Moravské galerie a historik umění Jiří Fajt s Besserem jednali v tomto pořadí každý přibližně hodinu a půl.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Se dvěma kandidáty, kteří byli zároveň nejvýše hodnoceni výběrovou komisí, bude ministr kultury jednat znovu v pátek 13. května. Vladimír Rösel a Jiří Fajt si na schůzku přivedou dva nejbližší spolupracovníky, se kterými by chtěli realizovat své vize v Národní galerii.

"Ze schůzky mám opravdu dobrý pocit. Trvala velice dlouho a ministr chtěl vědět podrobnosti o tom, jaké budou mé první kroky, detaily koncepce, s kým budu spolupracovat. Myslím, že jsem byl dobře připraven," řekl Rösel. Pohovor s ministrem byl podle něj daleko důkladnější než pohovor s výběrovou komisí. Po rozhodnutí komise se prý cítí být morálním vítězem. Pokud tedy post nezíská, ničeho prý litovat nebude, protože udělal maximum.

"Pan Fajt i pan Pokorný jsou určitě silné osobnosti. Nicméně já jsem v oblasti manažerského řízení zkušenější," uvedl Rösel. Nyní je jednatelem společnosti Lombard Advisory Partners, která se zabývá investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi.

"Rozhovor s panem ministrem byl ve velmi přátelském duchu a velice důkladný. Myslím, že jsem obstál, ale hodnotit vlastní šance na získání postu si teď netroufám," řekl druhý z kandidátů Jiří Fajt.

Komise minulý týden doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta Rösela; druhý nejvyšší počet hlasů obdržel Jiří Fajt, třetí skončil Marek Pokorný. Jako nejslabší byl vyhodnocen Michail Odarčenko. Pro bývalého poradce primátora Prahy Pavla Béma boj skončil bez pohovorů.

Nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu. Dosavadní šéf instituce Milan Knížák ve funkci setrvá zřejmě až do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

"Já jsem se podrobně seznámil s hlasováním jednotlivých členů komise. Sledoval jsem, koho preferovali ministerští úředníci, ke komu se naopak přikláněli lidé odborně uměleckého zaměření," komentoval Besser rozhodnutí zahájit pohovory.

Veletržní palác dostal smrdutou nadílku
Veletržní palác dostal smrdutou nadílku | Foto: Bleskově
  

Nakonec se tak schází se třemi stejnými kandidáty, které mu před rokem doporučil jeho předchůdce Václav Riedlbauch.  "Z dnešního pohledu se mohou zdát moje kroky zbytečné, ale rád bych připomněl, v jaké situaci jsem se rozhodoval. Složka k výběrovému řízení byla vedena pod označením tajné, hlasování komise bylo anonymní, postup nebudil příliš důvěru," obhajuje svůj postup Besser.

Výběrová komise loni doporučila Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Besser pak konkurz zrušil a vypsal nový. Kritizoval výběrové řízení s tím, že nebyl jasný termín nástupu nového ředitele ani to, co se od něj očekává.

Knížák, jenž vede instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

S Besserovým zrušením výběrového nesouhlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Iniciativa vznikla před třemi lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval novým šéfem Fajta, čímž znevážil mezinárodní komisi.

Čtěte také:
Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG
Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

 

Právě se děje

Další zprávy