Kdo chce vidět epopej, musí do Prahy i do Krumlova

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
19. 4. 2011 12:33
Na moravském zámku otevřeli výstavu patnácti děl
Foto: GHMP

Moravský Krumlov  - V Moravském Krumlově je od úterý po zimní přestávce opět otevřená expozice se slavným cyklem malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Návštěvníci a turisté v krumlovském zámku uvidí 15 z 20 obrazů této kolekce, zbytek už se vystavuje v Praze.

Expozice na zámku se měla otevřít k 1. květnu,  Krumlov nicméně chtěl dřívější datum. V říjnu čeká stěhování do Prahy i zbylých 15 děl. Krumlov ale podle starosty Tomáše Třetiny (TOP 09) počítá s tím, že by se dílo mělo vrátit na Moravu v roce 2014. Radnice právě zaslala vedení Prahy návrh smlouvy o smlouvě budoucí na opětovné zapůjčení díla.

Rozměrná plátna by se podle domluvy vedení obou měst měla vrátit poté, co bude zámek, a především expozice, pro epopej zmodernizována. O budoucnosti epopeje má jednat skupina, v níž mají mít zástupce ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj, Praha a Moravský Krumlov. 

"Rozhodně nehovoříme o tom, že by současná sezona měla být pro epopej v Krumlově poslední. Naopak počítáme s tím, že ji v roce 2014 umístíme do kvalitnějších a podstatně rozšířených výstavních prostor," věří starosta. Libreto nové expozice, do níž budou zahrnuta i další výtvarná díla, je už hotovo.

Smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku díla potřebuje město pro další jednání související s poskytnutím státních dotací na obnovu moravskokrumlovského zámku. V nejbližších dnech bude vedení radnice jednat s vlastníkem objektu - slovenskou společností Incheba - o budoucnosti památky. Ve hře je zápůjčka, pronájem nebo i prodej zámku městu.

Letošní krumlovská sezona skončí 30. září. Pak by měli začít restaurátoři Galerie hlavního města Prahy coby majitele svěšovat 15 děl v zámku a následně je přestěhují do Veletržního paláce.

Foto: Reuters

Epopej měla být převezena do metropole už loni v říjnu. Restaurátoři stačili sejmout pět pláten z napínacích rámů, navinuli je na válce a zabalili do fólií. Tento mezistav pak trval několik měsíců. Vedení Moravského Krumlova totiž nechalo výstavní prostory na zámku exekučně zapečetit. Soud však následně rozhodl, že dílo  patří metropoli.

Záměr přestěhovat cyklus do Prahy vyvolal u místních vlnu nevole. Petici proti tomu podepsaly tisíce lidí; argumentovali i tím, že přesun dílo je vystaveno v Muchově rodném kraji, kam podle nich patří, a upozorňují na to, že Praha dosud nepostavila pro epopej speciální pavilon, jak si to malíř přál.

Krumlov při sporu o plátna vytýkal Praze i to, že přesun epopeje je jen předvolební tah. Proti přesunu protestovali místní občané, radnice argumentovala, že poškodí i místní podnikatele. Spor, z něhož se postupně stalo politikum, se aspoň částečně uklidnil po komunálních volbách, které obměnily vedení Prahy i Moravského Krumlova.

Expozice s epopejí přivítá už ve středu dopoledne zájezd francouzských turistů. Návštěvu si prý zamlouvají i cestovní kanceláře pořádající výpravy pro Poláky nebo Japonce. „Díky" sporům o vlastnictví se loni epopej mediálně zviditelnila a loňská výstavní sezona tak byla nejúspěšnější ve více než padesátileté prezentaci cyklu. Na díla se přišlo podívat 60 000 osob; v roce 2009 to bylo 35 000 a rok před tím 24 000 turistů.

O vlastnictví Muchova díla se vedou spory. Cyklus, který maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Slovanská epopej je považována za majetek města Prahy, jemuž ji Mucha daroval.

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, kde byla uložena od roku 1950.

Muchovi potomci jsou v názoru na stěhování monumentálního díla rozděleni. Zatímco vnučka Jarmila Mucha Plocková s vystavením v Praze souhlasí, vnuk John Mucha a jeho matka Geraldina se dlouhodobě zasazují o setrvání obrazů v Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy