Návštěvníci poničili v muzeu ve Francii Krista v moči

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 4. 2011 10:22
Čin odsoudil krátce ministr kultury Frédéric Mitterrand

Paříž - Dva návštěvníci muzea v jihofrancouzském Avignonu v neděli úmyslně poničili kontroverzní fotografii amerického umělce Andrese Serrana, která ukazuje krucifix ponořený do jeho moči.

Dvojice pomocí kladiva a bodla rozervala v návštěvní době na expozici nazvané Věřím v zázraky dvě fotografie, především Serranův snímek nazvaný Kristus v moči z roku 1987. Přes zásah tří členů ochranky se útočníkům podařilo uprchnout. Muzeum se rozhodlo fotky dále vystavovat v poničeném stavu.

Incident se udál poté, co v sobotu na výzvu křesťanského hnutí Civitas protestovalo u muzea na 800 převážně katolických konzervativců. Fotografii odsoudil také místní biskup Jean-Pierre Cattenoz. Označil ji za hanebnou a znevažující obraz Krista na kříži, který je jádrem křesťanské víry.

 "Jsem pronásledován po telefonu. Obdržel jsem 30 000 textových zpráv, nepřeháním, 30.000 textových zpráv od konzervativců. Taková ignorance, taková netolerance. To je rychlý návrat středověku," řekl majitel vystavované sbírky 350 děl moderního umění.

Čin neznámých pachatelů odsoudil krátce po jejich činu francouzský ministr kultury Frédéric Mitterrand. Jde podle něj o zásah do svobody tvorby a vyjadřování. Připustil však, že konkrétně Serrano může některé lidi šokovat.

Fotografie Kristus v moči se údajně zrodila tak, že Serrano nejprve močil do nádobky z čirého, nejspíš laboratorního skla. Do nádobky pak spustil maličký krucifix z umělé hmoty, jaký u sebe nosí chudí lidé, a vše vyfotografoval.

 

Právě se děje

Další zprávy