Putování po Tibetu podle Petra Síse

Jan Jandourek
4. 2. 2006 0:00
Recenze - Knižní tajemství, které je ku prospěchu dítek i dospělých.

Výtvarník Petr Sís sice vydal v zahraniční dvacet vlastních knih a desítky dalších ilustroval. Ale dráha úspěšného knižního ilustrátora byla vlastně původně náhradním řešením.

Autor odešel v roce 1982 legálně do USA pracovat na filmovém projektu; potom otálel s návratem, a pak už to nešlo. Pracoval mimo jiné jako kreslíř pro noviny, nakonec Američany upoutaly i jeho kresby v dětských knihách.

Autor Petr Sís
Autor Petr Sís | Foto: radioservis

Pocta otci

V Česku však Sís-autor dlouho neprorazil. Z knih, které u nás dosud vyšly, jsou zatím nejúspěšnější ty dvě poslední z Labyrintu. Po stromu života (2004), který líčí příběh Charlese Darwina, je to působivě ilustrované Tajemství červené krabičky (americký originál 1998).

Knížka je vlastně poctou syna Petra otci Vladimírovi (1925-2001). Sís starší odešel v první polovině 50. let jako filmař do Číny. Cesta se kvůli přírodní katastrofě protáhla a Vladimír Sís nakonec doputoval až do Tibetu.

Natolik včas, že ještě stačil potkat mladého dalajlámu a vidět Tibet předtím, než jeho tradiční podobu zničil vpád komunistické Číny. Během cesty si vedl deník a po návratu dětem vyprávěl své zážitky. Pod jejich dojmem a podle deníku, který otec synovi nakonec věnoval, vytvořil Petr Sís knihu, která není "jen" dětskou záležitostí.

Obálka knihy Strom života
Obálka knihy Strom života | Foto: Aktuálně.cz

Polo i Nabokov

A v tom možná byl Sísův problém, aspoň pokud jde o český trh. Čtenář po otevření Tajemství hned pochopí, proč se čeští nakladatelé zřejmě báli do Síse investovat energii. Pochybovali pravděpodobně, zda jde vůbec o dětskou literaturu a jestli je tzv. umělecký styl vůbec pro zdejší publikum stravitelný. Zdánlivě na tom něco je.

Třeba text Tajemství: má dva vypravěče a několik rovin. Syn vzpomíná na dětství v době otcovy nepřítomnosti, potom čteme úryvky z otcových deníků a převyprávění toho, co otec sděloval ústně.

Otcovy písemné záznamy se podobají klasickému "faktografickému" cestopisu. Vyprávění pro děti po návratu je zase legendární líčení; nechybí zázraky a tajemství. V knize se obojí prolíná. Najdeme tu navíc třeba i odkaz na Marca Pola a citát z Nabokova.

Dokončení recenze ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy