Do Prahy míří turecký rouhač i postmoderní kronikář

mp
11. 4. 2011 9:03
PWF letos pozval autory, kteří to rádi horké
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Držitele Nobelovy ceny za literaturu Dereka Walcotta z karibského ostrova Svatá Lucie,  amerického prozaika Dona DeLilla i nositele Pulitzerovy ceny Junota Díaze slibuje letošní Festival spisovatelů Praha, který zahajuje 16. dubna už 21. ročník.

Letošní heslo Někdo to rád horké zdůrazňuje literární motiv „Jihu" i geopolitické téma konfliktního řecko-tureckého soužití, jež má být metaforou celé politické současnosti.

Festival se tradičně zaštiťuje citáty i kacířskými hesly, jimiž se snaží provokovat intelektuální debaty. Letos by měly probíhat na půdě Nové scény Národního divadla, nově rovněž v Americkém centru a v prostoru Galerie Café Louvre na Národní třídě.

Foto: en.wikipedia.org/

Nadcházejícímu ročníku vtiskl tvář Samuel Beckett, jehož fotografii lze vidět v animovaném spotu. Jedním z témat má být i krize intelektuálů neschopných „dostát své roli v moderní společnosti ovládané záští, skepsí a mediálními obrazy". „Ze špatných cest si zvol tu nejpohodlnější," stojí Beckettova slova v prezentaci festivalu.

Z letošního plakátu pak zhlíží fotografie Antonína Kratochvíla z cyklu Moskevské noci zachycujícího divoké večírky zlaté ruské mládeže. Nedělní gala večer zahájí hlavní komisařka pro kulturu Evropské komise Androulla Vassiliou, která přijede na pozvání festivalu do Prahy.

„Festival se koná o dva měsíce dřív. Vycházíme tak vstříc studentům, jejichž účast je v letních měsících ohrožována zkouškovým obdobím. Senioři a studenti mají letos vstup na odpolední diskuze zdarma," říkají pořadatelé.

Festival pod vedením Michaela Marche bojuje s přijetím části literární obce a letos i nižším rozpočtem. Na druhou stranu zve do Prahy významné osobnosti literárního světa, které nikdo jiný přivézt nedovede.

Foto: en.wikipedia.org

Největší hvězdou je letos držitel Nobelovy ceny za literaturu Walcott, který ve své poezii zachytil úděl národa se zkušeností otroctví. Významná je návštěva iráckého básníka Saadi Yousefa, žijícího v londýnském exilu, který převezme festivalovou Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu.

Do Prahy se chystá i Don DeLillo, autor románů Bílý šum a především Podsvětí, společenské a kulturní kroniky Ameriky 2. poloviny 20. století. Postmoderní autorovu vizi uplynulého půlstoletí tvoří změť příběhů a údajů, z níž už nelze zjistit, zdali jde o skutečnost, nebo jen o fámy.

„Vždy jsem se snažil do svých děl dostat pocit odcizení a ohrožení, který je pro naši dobu plné skepse a nedůvěry typický. Své romány bych těžko mohl napsat v době před zavražděním prezidenta Kennedyho," říká sám autor.

Newyorčan DeLillo se vyjádřil  i k 11. září. Hned v prosinci vyšla jeho esej V rozvalinách budoucnosti, v roce 2007 pak vyšel román Padající muž, v němž nahlédneme nejen do mysli přeživších, ale také jednoho z teroristů.

Ze Spojených států doprovodí tohoto spisovatele nositel Pulitzerovy ceny Junot Díaz, původem dominikánský autor knihy Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda, která byla před dvěma lety odměněna Pulitzerovou cenou. Česky ji v vydalo Argo. Román o třech generacích se odehrává v době nadvlády diktátora Trujilla a obsahuje množství literárních, filmových či popkulturních odkazů.

Foto: Aktuálně.cz

Série debat a autorských čtení představí rovněž autora „tureckých Satanských veršů", jímž je spisovatel Nedim Gürsel. Za svého života zažil hned dvě emigrace po převratech, které v letech 1971 a 1980 stihly Turecko. Za knihu Dcery Alláhovy nyní čelí doma obvinění ze šíření nesnášenlivosti a veřejné urážky islámu, jež se nyní dostala až k nejvyššímu soudu.

V románu líčí příběhy ze života Proroka Muhammada, jež pokládá zápisky svého dědečka z první světové války a výpověďmi tří předislámských bohyní, které vnášejí do knihy erotický tón. „Své stíhání považuji za zcela nepřijatelné už proto, že trest za rouhání by v sekulárním státě neměl z principu existovat. Po roce jsem byl osvobozen, ale prokurátor se odvolal k nejvyššímu soudu, na jehož verdikt stále čekám," říká spisovatel.

Řecko-turecké podtéma podtrhne návštěva folkového zpěváka, filmového režiséra a spisovatele Zülfü Livaneliho, který rád komentuje současné Turecka: „V téhle zemi sebou všichni navzájem pohrdají. Kde jinde najdete v novinách tolik útoků a pomluv? A co teprve intelektuálové? To jsou třída sama pro sebe. Živí v sobě nesnášenlivost a nepřátelství, jejich rozhovory jsou plné posměšků, zášti a zlomyslnosti."

V Praze se zároveň představí řečtí spisovatelé Athena Papadaki, Dionysis Kapsalis a v neposlední řadě řecký velvyslanec v Praze a zároveň prozaik Constantine Kokossis. Českou republiku bude zastupovat Petra Hůlová, Sylva Fischerová, Vladimír Páral a Tomáš Kafka.

Více informací o programu a hostech Festivalu na www.pwf.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy