Máte doma Sudka? Zjistíte to na Prague Photo Festivalu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 4. 2011 9:23
Na festivalu české fotografie se představí 230 autorů
Foto: Galerie Gambit

Praha - Díla Františka Drtikola a Josefa Sudka i tvorbu mladé generace představí letošní Prague Photo Festival. V pořadí už čtvrtý ročník nabídne od úterka v galerii Mánes díla 230 autorů, ale i také spřízněné kurátorské projekty v dalších dvou desítkách pražských galerií.

"Letošního ročník nabídne návštěvníkům přehlídku toho nejzajímavějšího z české a slovenské fotografie. Účastní se ho celkem 35 subjektů; nejen vybrané galerie a odborné školy, ale také České centrum fotografie nebo Asociace profesionálních fotografů," říká ředitelka projektu Iva Nesvadbová.

V Mánesu akce potrvá od 5. do 10. dubna. Do 5. května pak bude festival pokračovat v dalších prostorách, například v Galerii Rudolfinum, v Centru současného umění DOX nebo Národní technické knihovně.

I součástí letošního ročníku je tradiční vyhlášení ceny UniCredit Bank Young Prague Photo Award pro fotografa do 35 let. V odborné porotě jsou fotografové Tono Stano, Antonín Kratochvíl nebo šéfredaktor časopisu Art & Antiques Jan Skřivánek. UniCredit Bank na festivalu předvede také vlastní sbírku fotografií (které si zájemci mohou koupit a přispět na Konto Bariéry).

Kromě většího počtu expozic nabídne letošní ročník i změny v doprovodném programu.  Místo odborných přednášek, které prý návštěvníky příliš neoslovovaly, proběhne například autogramiáda Roberta Vana nebo křest knihy Opavská škola fotografie.

Novinkou je projekt Máte doma Sudka? - v jeho rámci mohou návštěvníci festivalu přinést do Mánesu staré fotografie a přítomní odborníci jim posoudí, jakou mají uměleckou a historickou hodnotu.

"Spousta lidí má na půdách a ve sklepech díla, o jejichž hodnotě nemá vůbec ponětí. Tato akce tak může odhalit skutečné skvosty, třeba i ty ztracené Drtikoly nebo Sudky," dodává Nesvadbová.

Letošní ročník je na začátku, nicméně organizátoři už nyní plánují rok následující. Na festivalu by se kromě českých a slovenských děl, měla předvést tvorba fotografů z Polska nebo Maďarska. Akce přitom musí hledat nové prostory: Mánes se na přes rok zřejmě dočká dlouho očekávané rekonstrukce.

Více informací o Prague Photo Festivalu 2011 najdete na www.praguefoto.cz

 

Právě se děje

Další zprávy