Čína zadržela kritika režimu. Už 24 hodin je nezvěstný

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 4. 2011 10:12
Aj Wej-wej oznámil, že chce odejít a usadit se v zahraničí
Foto: Aktuálně.cz

Peking  - Světově uznávaného čínského umělce a otevřeného kritika komunistické vlády Aj Wej-weje na letišti zadržela policie, když chtěl odletět do Hongkongu. O několik hodin později na 40 policistů vtrhlo do jeho ateliéru v Pekingu, prohledalo ho a část věcí odvezlo.

Podle asistentky je zadržela pohraniční policie po kontrole dokumentů. Oficiální místa odmítají cokoli komentovat a o umělci již nebylo slyšet přes 24 hodin. Francie a Německo vyzvaly Čínu s jeho neprodlenému propuštění. Podle umělcovy manželky Peking stále odmítá sdělit podrobnosti, kde výtvarníka zadržuje. Podle Amnesty International zatčení Aje ukazuje, že situace v Číně se zhoršuje a režim netoleruje otevřené přihlášení k disentu.

Zatčení třiapadesátiletého umělce přišlo jen několik dní poté, co oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí, protože už má dost šikanování a sledování ze strany úřadů, které zesilují represe osob kritizujících režim. Hovořil o tom, že by chtěl odejít do Německa.

Čtěte také:
V Šanghaji zdemolovali ateliér umělce Aj Wej-weje

V půlce února Aj oznámil, že byl nucen zrušit první výstavu v Číně, protože mu organizátoři sdělili, že její načasování je politicky nevhodné. V lednu byl Ajovi zdemolován jeho nově postavený ateliér v Šanghaji a loni v prosinci mu úřady zabránily vycestovat z Číny před slavnostním předáváním Nobelovy ceny za mír v norském Oslu, kterou dostal vězněný čínský disident Liou Siao-po.

Třiapadesátiletý umělec a designér Aj Wej-wej patří mezi nejslavnější a zároveň nejkontroverznější čínské autory. Podílel se na návrhu stadionu Ptačí hnízdo pro olympiádu v roce 2008 v Pekingu, pak se ale od her distancoval s tím, že vláda je využívá jen pro propagandu. Jeho tvorba často nese politický podtext a Aj se kvůli tomu dostal do sporu s čínskými úřady.

Několikrát vyjádřil podporu dalším umělcům, kteří mají v Číně podobné problémy kvůli svému dílu i názorům. Aj sám patří mezi nejznámější čínské umělce ve světě. Britská aukční síň Sotheby's v Londýně uspořádala dražbu stovky kilogramů jeho "ikonických" porcelánových slunečnicových semínek.

Svá slavná semínka ve velkém vystavoval také v londýnské galerii Tate Modern. Na plochu tisíce metrů čtverečních jich tam nechal navézt 150 tun, asi sto milionů kusů. Ručně zdobená slunečnicová semínka z porcelánu vyrábělo dva roky 1600 sklářů v čínském městě Ťing-te-čen.

Slunečnicová semínka jsou v Číně oblíbenou a levnou pochoutkou, mají ale několik dalších významů - od odkazů na vládní propagandu až po výraz čínské sounáležitosti. Právě tamní "kolektivní mentalita" a společnost je častým tématem Ajových děl.

 

Právě se děje

Další zprávy