Centrum Prahy ovládne scénografická Intimita & spektákl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 3. 2011 13:08
Červnové Quadriennale promění město v centrum divadla
Příprava filmu Josefa Bolfa
Příprava filmu Josefa Bolfa | Foto: PQ

Praha - Podobu i život centra české metropole prý promění na jedenáct červnových dní 12. ročník výstavy Pražské quadriennale scénografie a divadelního prostoru, jež představí práci výtvarníků, designérů a architektů z celého světa.

Výrazně se na tom má podílet projekt Intersekce: Intimita & spektákl, jenž bude jedním z hlavních pilířů programu. Ten propojí žánry současného umění pracující se scénickou akcí - instalace, video art, performance, body art, módu, nová média i architekturu. "Intersekce nabídne na piazzettě Národního divadla třicet boxů naplněných instalacemi a performancemi," říká její kurátorka a umělecká ředitelka PQ Sodja Lotker.

Další výrazné projekty se odehrají ve veřejných prostorách i netradičních místech v centru. Účast přislíbili věhlasní umělci či soubory. Jsou mezi nimi nejvýznamnější současná scénografka Anna Viebrocková, tvůrčí dvojice Ilja a Emilia Kabakovovi, choreograf a tanečník Josef Nadj, soubor Societas Raffaello Sanzio a Abbey Theatre, výtvarníci Josef Bolf a Nathaniel Mellors.

Foto: PQ

"Chceme odvést divadlo z jeviště a umožnit divákovi vstřebat ho jinak. Chceme ukázat, že scénografie není spojena jen s činohrou či operou," dodává kurátorka. Více informací se zájemci dozvědí na internetové adrese www.pq.cz.

Piazzetta Národního divadla se stane po Veletržním paláci druhým hlavním centrem letošního PQ, kterého se zúčastní přes 70 zemí. Už v polovině května tam začne růst labyrint bílých krychlí. Vytvoří různá scénografická prostředí, choreografie, labyrinty, sekvence divadelních výstupů, zvukové instalace, lekce tance i bar a noční kino. "Jde o výzvu i pro umělce, které bude zajímat, zda je v rámci performance možné navázat s publikem intimní vztah," věří kurátorka.

Někteří performeři počítají s aktivní účastí dobrovolníků. Pro projekt Stalinovy slzy německé režisérky Claudie Bosseové, spojené se souborem theatercombinat, se hledá 500 herců i z řad veřejnosti napříč generacemi. Pro další projekt nazvaný jp.co.de, jejž připravuje oceňovaný maďarský divadelník Árpád Schilling se svým souborem Krétakör, bude třeba tucet dobrovolníků, kteří se na dva týdny nastěhují do bývalé tiskárny Právo, kde projekt vzniká.

Režisérka Alice Nellis a dirigent Petr Kofroň se setkají nad operním projektem Les enfants terribles od Phillipa Glasse. V produkci opery Národního divadla bude toto komorní dílo uvedeno v bývalé kuchyni Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Veřejnost se seznámí i s pracemi anglické divadelní legendy Edwarda Gordona Craiga (1872-1966), jehož životnímu dílu složilo poctu londýnské Victoria and Albert Museum výstavou Prostor a světlo. Interaktivní výstava bude přístupna od 26. května do 25. června v Galerii Jaroslava Fragnera.

Organizátoři Pražského quadriennale očekávají 40 000 návštěvníků z celého světa. Tři výstavní soutěžní sekce, v nichž mohou země a umělci získat hlavní cenu Zlatou trigu a další ocenění, doplní další projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy