Šéfdirigentem České filharmonie se stane Bělohlávek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 12. 2010 19:20
Mandátu se zřejmě ujme na podzim roku 2012
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie se od září 2012 stane Jiří Bělohlávek. Umělec považovaný za za nejúspěšnějšího českého dirigenta současnosti to stvrdil ve středu podpisem na ministerstvu kultury. Funkce se ujme na čtyři roky.

Čtyřiašedesátiletý Bělohlávek v současnosti působí na prestižním šéfdirigentském místě u Symfonického orchestru BBC v Londýně, kde mu smlouva v roce 2012 skončí. V tomtéž roce opustí místo šéfdirigenta ČF Izraelec Elijahu Inbal.

Čtěte také:
Novým šéfem České filharmonie je David Mareček

Ministr kultury Jiří Besser před podpisem smlouvy uvedl, že převzal za úřad a za současnou vládu závazek pro vytvoření podmínek pro ČF. Kontrakt Bělohlávek nejprve podepsal s ministrem, podpisy poté připojili nový generální ředitel ČF David Mareček a náměstek ministra kultury Radek Zdráhal, který jej dočasně v ČF zastupuje.

S. Bodorová s dirigentem Bělohlávkem
S. Bodorová s dirigentem Bělohlávkem | Foto: http://www.bodorova.cz/

"Je to uznání a velké vyznamenání být povolán k prvnímu tělesu a je to samozřejmě také velikánský závazek," řekl novinářům Bělohlávek.  Potvrdil přitom, že dostal i jiné nabídky ze zahraničí. Od českých filharmoniků očekává, že "s ním budou skvěle spolupracovat a radovat se z koncertů".

Detaily smlouvy nebyly zveřejněny. Podle Bělohlávka specifikuje smlouva počet jeho ročních koncertů, předpokládaných zájezdů, výjezdů po Česku i nahrávacích aktivit. V příštích šesti měsících vedení ČF a Bělohlávek vypracují návrhy na další zlepšení budoucí spolupráce.

Rozsah jeho pracovních aktivit bude větší, než měl v Londýně, kde stráví celkem šest let. K orchestru se bude ale pohostinsky vracet.

Podle Marečka by se smlouva bez podpory Bessera a Zdráhala tak rychle nedojednala. Ještě nedávno předpokládal, že se jednání protáhnou do poloviny ledna. S Bělohlávkem se Besser poprvé setkal 21. září, kdy mu dirigent předal "manuál" svých požadavků a přání.

Filharmonie Brno: ředitel David Mareček a šéfdirigent Aleksandar Marković
Filharmonie Brno: ředitel David Mareček a šéfdirigent Aleksandar Marković | Foto: www.filharmonie-brno.cz

Podle Ivana Pazoura z Unie orchestrálních hudebníků není pro orchestr jeho zvolení překvapivé. "Víme to poměrně dlouho. Pan Mareček měl ve své koncepci obsazení místa šéfdirigenta jako jednu z hlavních věcí," reagoval. Podle Pazoura zřejmě bude jednat o jiném typu pracovních smluv hráčů. Bělohlávek má prý představu, že se finanční podmínky orchestru zlepší, bude požadovat i odpovědnější přípravu na koncerty.

Mluvčí ministerstva už dříve řekl, že až se vyřeší personální obsazení v ČF, vyčlení ministerstvo "tolik peněz, kolik bude potřeba". Filharmonici si již dříve několikrát stěžovali na nízké platy v porovnání s některými zahraničními orchestry.

Vedení ČF o podpis smlouvy s Bělohlávkem, dlouho usilovalo. Jednalo s ním jako s jediným oficiálním kandidátem. Českou filharmonii prověřovali na podzim auditoři, kteří zjistili pochybení v řízení instituce v uplynulých dvou letech; za tu dobu se zde vystřídali tři generální ředitelé. Z managementu filharmonie v současné době odchází finanční šéf, ČF ukončí spolupráci i s manažerkou orchestru.

Bělohlávek měl v minulosti stanout v čele opery Národního divadla v Praze. Do funkce však nenastoupil, mimo jiné proto, že ND nedostalo od vlády původně slíbené peníze na angažování zahraničních umělců. Z podobných důvodů nenastoupil před šesti lety do funkce uměleckého šéfa Slovenské filharmonie.

U ČF již v letech 1990 až 1992 jako šéfdirigent krátce působil, funkce se vzdal. Jeho odchod znalci hodnotili jako historickou chybu, která zahájila v tělese téměř dvacetiletou krizi. Opětovný příchod proto vítají.

Pro orchestr je to prý jedna z posledních šancí, jak se dostat mezi absolutní světovou špičku. Spojení s jeho osobou jednoznačně posílí renomé tělesa v zahraničí, pomůže orchestr stabilizovat a pozvednout ho umělecky i společensky.

 

Právě se děje

Další zprávy