Cenu NG 333 dostala Holka z cirkusu za hýbání ušima

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 12. 2010 21:51
Vítězkou pátého ročníku je Juliana Höschlová
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní laureátkou Ceny NG 333, kterou uděluje Národní galerie mladým umělcům do 33 let, se stala studentka AVU Juliana Höschlová (1987). Vyhrála s videoinstalací s názvem Holka z cirkusu. NG zároveň zahájila výstavu všech 11 finalistů, z nichž porota vybírala, a vyhlásila nový, pátý ročník soutěže.

Výsledky slavnostně vyhlásil předseda poroty Tomáš Vlček z Národní galerie. Höschlová zvítězila podle něj těsnou většinou hlasů. Porota na její práci ocenila především "spontánnost projevu a schopnost posunout konvence v uvažování o umění a o lidském těle".

Höschlová studuje malbu na Akademie výtvarných umění u Vladimíra Skrepla. Letos absolvovala stáž v univerzitě na Tchaj-wanu. Ve videu Holka z cirkusu jsou zahrnuty tři autoportréty, v nichž nepřirozeně hýbe ušima a krkem. Název videa prý není náhodný. Její předkové skutečně pracovali v cirkuse.

Z více než stovky přihlášených vybrala porota 11 finalistů - Jakuba Geltnera, Vojtěcha Mašu, Aleše Nováka, Martina Pertla, Olju Triaškovou-Stefanovičovou, Martina Šilhána, Šimona Vahalu, Jaroslava Vargu, Lenku Veselou a Vlastu Žákovou. Vítěz dostane finanční odměnu 333.000 korun. V porotě vedené Vlčkem zasedli mimo jiné umělci Jiří Černický a Marek Kvetán a kurátorky Karolina Dolanská a Rea Michalová.

Loni soutěž vyhrál absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Petr Bařinka, tehdy si ale pro ocenění a šek v hodnotě 333.000 korun nepřišel.

Čtěte také:
Laureátem ceny NG 333 se stal Petr Bařinka

Cena NG 333 není na domácí výtvarné scéně přijímána zcela jednoznačně. Od oponentů získala označení trucpodniku vůči Chalupeckého ceně, kterým si dosavadní šéf NG Milan Knížák získává pozornost.

The End - vítězné dílo Petra Bařinky
The End - vítězné dílo Petra Bařinky | Foto: NG

Cena Jindřicha Chalupeckého pro výtvarníky do 35 let, která byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka, byla až do roku 2000 udělována právě ve spolupráci s pražskou Národní galerií; po konfliktu mezi Knížákem a laureátem Davidem Černým se administrativa přestěhovala do Brna.

NG 333 se dostalo veřejného zpochybnění i kvůli sponzorovi. Kupříkladu výtvarník Jiří David, dlouhodobý Knížákův kritik, v prvním ročníku uvítal její udělení skupině Ztohoven uvítal , ale zároveň dodal že "cena ČEZ je z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce".

Oproti "Chalupáři" jsou adepti na Cenu NG spíše méně známí, zato se častějí se pohybují v tradičnějších disciplinách. Právě převaha konceptuálního umění se Chalupeckého ceně často vyčítá.

 

Juliana Höschlová o své vítězné práci

Tři autoportréty jsou zahrnuty do stejnojmenné složky s názvem „Holka v cirkusu". Díla však vznikala samostatně bez hlubšího nebo vědomějšího navazování. Práce se nezabývá fenoménem autoportrétu jako takového, například ve videu „Krk" je spíše zaměřená na efekt konkrétního detailu krčních svalů připomínající skoro nechutného mimozemšťana.

Tím se portrét dostává do jiné roviny, jakoby mi tělo nepatřilo. Název odkazující na cirkusové prostředí často chlubící se tělesnými dovednostmi, tak ilustruje zvláštní, nepřirozené i trochu směšné pohyby. V podstatě impulzem k této práci byla jakási ironie a humor se slovy „takové uši nikdo nemá" a „takhle krkem nikdo nezakroutí.

 

Právě se děje

Další zprávy