Nejdražší tištěná kniha stojí 220 milionů korun

8. 12. 2010 11:59
Rekord stanovili výpravní Američtí ptáci
Foto: Reuters

Londýn - Za 7,3 milionu liber (skoro 220 milionů korun) byla v úterý v londýnské aukční síni Sotheby's vydražena kniha Američtí ptáci od francouzsko-amerického ornitologa a malíře 19. století Johna Jamese Audubona. Podle Reuters je to nejvyšší částka, jaká kdy byla v dražbě za tištěnou knihu zaplacena.

Agentura uvedla, že ji získal londýnský podnikatel Michael Tollemache, který byl přítomen v sále. AP naopak píše, že připadla anonymnímu zájemci, který dražil po telefonu.

Foto: Aktuálně.cz

Audubonovo rozměrné dílo (90 krát 60 centimetrů) obsahuje celkem 435 ilustrací. Každá z nich je považována za velmi hodnotnou; proto panovaly obavy, že kniha bude rozebrána a ilustrace budou prodávány každá zvlášť.  Peter Harrington, majitel londýnského obchodu se vzácnými knihami, odhadl, že jen zobrazení divokého krocana, které je prvním z ilustrací knihy, by se mohlo prodat za 200 tisíc dolarů. Podle dalšího odborníka Marka Ghahramaniho je naopak rozebrání knihy na listy nepravděpodobné: trvdí, že je hodnotnější v ucelené podobě.

Přírodovědec a umělec Audubon žil v letech 1795 až 1851. Kniha Američtí ptáci byla poprvé vydána v roce 1827. Experti říkají, že co do krásy i vědecké hodnoty je nesrovnatelná. Byla vytištěna černobíle a ilustrace pak ručně kolorovány.  Odborníci ji označují za jednu z vizuálně nejúchvatnějších publikací v historii knihktisku - co se týče počtu, velikosti i kompozice a barevnosti ilustrací.

K tomu je podle nich nutné připočíst i "příběh knihy". Audubon za ptáky sám putoval divočinou a prý byl schopen denně ujít až 50 mil. Dramatický byl i jeho zápas vše pozorovat a věrně zaznamenat - stjeně jako následné úsilí, aby byla kniha vytištěna podle jeho představ.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dražený exemplář je jeden z jedenácti výtisků, které jsou v soukromých rukou. Sotheby's odhadovala, že se prodá za čtyři až šest milionů liber. Celkově se ví o 119 kopiích knihy.

Na úterní dražbě byl za 1,5 milionu liber vydražen i neobvykle dobře zachovalý exemplář prvního souborného vydání her Williama Shakespeara. Právě tato kniha patří k nejvýše vydraženým titulům v posledních letech. Kompletní tzv. First Folio se prodalo v přepočtu za 100 milionů korun, sbírka děl renesančního anglického spisovatele 14. století Geoffreye Chaucera pak za 72 miliony korun.

Audubonovu knihu mohlo překonat kompletní a dobře zachovalé první vydání Gutenbergovy bible - to by mohlo dosáhnout 30 až 50 milionů dolarů, ale žádné takové se neobjevilo už přes 30 let.

Tato suma by překonala i nejvyšší částku zaplacenou za ručně psanou a ilustrovanou knihu a zároveň absolutní knižní rekord, který nyní drží Codex Leicester od Leonarda da Vinciho. Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates za 72stránkový svazek v roce 1994 dal v aukci 31 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy