Zemřel polský skladatel Henryk Mikolaj Górecki

Kultura Kultura
12. 11. 2010 16:33
Autorovi Symfonie žalostných písní bylo 76 let
Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Ve věku 76 let zemřel po dlouhé nemoci v Katovicích polský soudobý skladatel Henryk Mikolaj Górecki, známý především jako autor Symfonie č. 3 pro soprán a orchestr.

Kompozici s polským textem složil v roce 1976 na paměť holocaustu a obětem války. Komerční úspěch však slavila hlavně od roku 1992, kdy vyšla její nahrávka s americkou sopranistkou Dawn Upshawovou.

Celkem se jí světě prodalo více než milion exemplářů, což autora zařadilo k nejúspěšnějším soudobým skladatelům. "Možná v té skladbě lidé našli něco, co potřebovali - možná jsem pro ně objevil něco kdysi ztraceného," okomentoval autor úspěch. Širokou popularitu jeho další děl to nicméně to nevyvolalo a sám autor o ni také neusiloval.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Górecki, jenž se narodil 6. prosince 1933, bývá spolu s Arvo Pärtem řazen ke spirituálnímu minimalismu. Psal skladby s vycházejícími z katolické víry, jeho dílo nicméně zahrnuje skladby mnoha stylů. V raných dílech inklinoval k avantgardě a serialismu, pracoval i s ohlasy lidové hudby. Pozdější monumentální díla byla silně ovlivněna právě minimalismem. V první fázi byl srovnáván s Olivierem Messiaenem či Pierrem Boulezem, v dalších se zmíněným Pärtem nebo Giyou Kanchelim.

K jeho dalším ceněným dílům patří Symfonie č. 2 napsaná k 500. výročí narození Mikuláše Koperníka nebo žalm pro baryton Beatus Vir z roku 1979, který si objednal tehdejší krakovský kardinál Karol Wojtyła.  S jménem polského duchovního je spojeno i občanské gesto skladatele, jenž se často potýkal s komunistickým režimem.

Górecki rezignoval na místo profesora na katovické univerzitě na protest vůči tomu, že komunistické vedení odmítlo přivítat Wojtylu už coby papeže Jana Pavla II. při jeho první návštěvě v Polsku.

Z roku 1981 pochází Góreckého skladba Miserere, známá jsou jeho dvě rekviem - Kleines Requiem für eine Polka (1993) a novější Good Night. Napsal také skladbu na objednávku Kronos Quartetu.

Skladatel už se nedočkal londýnské premiéry své čtvrté symfonie, jež byla odložena kvůli jeho nemoci. Právě minulý měsíc obdržel nejvyšší polské vyznamenání, Řád bílého orla.

 

Právě se děje

Další zprávy