Odešel spisovatel Mulisch, poslední z nizozemské trojky

Kultura Kultura
31. 10. 2010 14:22
Jeho dílo reflektuje druhou světovou válku
Foto: Aktuálně.cz

Amsterodam - Ve věku 83 let zemřel v sobotu v Amsterodamu nizozemský spisovatel Harry Mulisch. Odešel tak poslední z „velké trojky" tamní literatury 20. století, k níž kromě něj patřili W. F. Hermans (1921-1995) a Gerard Reve (1923-2006).

Nizozemská televize přinesla zprávu ve zvláštním vydání televizních novin a pozměnila program zařazením dokumentárních pořadů či reakcemi spisovatelů, literárních vědců a dalších lidí, kteří Mulische osobně znali. Oznámení o jeho úmrtí předcházela už v pátek zpráva o spisovatelově vážném zdravotním stavu, popsala reakce na serveru i-literatura překladatelka Magda de Bruin.

Harry Mulisch byl podle encyklopedií i podle vlastních slov česko-rakousko-uherského původu. Jeho otec se narodil v Jablonci; matka Židovka pocházela z Antverp. Autor za sebou zanechal za sebou dílo hluboce poznamenané druhou světovou válkou, napsal více než 70 novel, románů, esejí, sbírek básní a divadelních her.

Těžiště jeho tvorby však spočívalo v próze, která byla nezřídka tematicky ukotvená ve skutečné i fiktivní válce a měla mytologické ladění. Právě nedávno shodou okolností vyšlo česky v Odeonu jeho vrcholné dílo Objevení nebe, téměř tisícistránkový román z roku 1992.

Jde o zprávu anděla svému nadřízenému o splněném poslání: Bůh zjistí, že lidstvo uzavřelo pakt s ďáblem, místo v Boha věří v rozum a schází už málo, aby se svými technologickými vymoženostmi vyrovnalo božským schopnostem.

Proto se rozhodne ukončit svou smlouvu s lidmi vytesanou na  kamenných deskách, které snesl Mojžíš z hory. Desky je třeba vrátit do nebe; tak začíná fantastická cesta, jež trvá celá desetiletí. Zároveň je kniha vyprávěním o přátelství Onna a Maxe, kteří ztělesňují turbulentní proměny Nizozemska v druhé polovině 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy