ČT začala vysílat unikátní Zapomenuté transporty

Pavel Kroulík
11. 10. 2010 21:39
Cyklus o nezdolné víře v život dává v pondělí ČT2
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká televize začala počínaje tímto pondělím na druhém programu vysílat unikátní cyklus Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty. Když se řekne holokaust a dokument, většině lidí se vybaví vytetovaná čísla na rukou, záběry dětí v pruhovaných uniformách a Hitlerovy proslovy. Nic z toho čtyřdílný projekt neukazuje - stejně jako vlaky s českými Židy nemíří do Osvětimi nebo Treblinky.

 
Foto: Aktuálně.cz
Dvoudílný rozhovor s režisérem:
Holokaust je lidská zkušenost v nejmasovějším extrému
Vzpomínky byly strašné, slyšet vypravěče povznášející

Režisér, politolog a historik Přibyl strávil deset let v archivech a našel unikátní záběry a snímky, které autenticky dokumentují každé slovo pronesené protagonisty jeho filmů. Většina z nich navíc mluví o svých zážitcích ze „zapomenutých"  východoevropských táborů většinou vůbec poprvé.

Každý ze čtyř dokumentů série popisuje jednu nacisty obsazenou zemi, kam odjely s českými Židy transporty: Lotyšsko, Bělorusko, Estonsko a Polsko. Každý film také mluví o určité skupině lidí a specifickém modelu přežití.

Foto: Aktuálně.cz

„Ti lidi v sobě v naprosté většině mají něco, co je slovy nevyjádřitelné. Je to nějaká směs optimismu, síly a moudrosti. Takže ty vzpomínky byly někdy strašné, ale setkání s jejich vypravěči byly nejen poučné, ale povznášející," řekl Lukáš Přibyl na jaře v rozhovoru pro Aktuálně.cz - těsně předtím, než poslední díl vyhrál cenu české kritiky a Českého lva za dokument roku.

V českých kinech snímky poněkud zapadly, série ale vyšla na DVD. Od začátku se naopak filmům dařilo v zahraničí: po zastávkách filmů na festivalech se cyklus jako celek představil v Göteborgu, v březnu ho čekala slavnostní premiéra v New Yorku za účasti politických a kulturních celebrit.

"Vždycky opakuji, že věřím, že existuje vizuální záznam skoro čehokoliv, ale problém je ho najít, protože v oficiálních archivech prostě není," shrnul Přibyl svou metodu.

 

Právě se děje

Další zprávy