Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu či Lišku

Kultura Kultura
9. 3. 2010 8:55
Riedlbauch oslovil i Pokorného, Vlnase a Fajta
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch oslovil Víta Vlnase, Jiřího Fajta, Marka Pokorného, Petra Nedomu a Pavla Lišku,  aby se zúčastnili výběrového řízení na post generálního ředitele Národní galerie v Praze.

„Soudím, že každá z těchto osobností má předpoklady stanout v čele tak významné instituce, kterou Národní galerie v Praze bezesporu je. Bude mi ctí, pokud tuto moji výzvu přijmou za svou a ve výběrovém řízení předloží svoji vlastní vizi dalšího fungování galerie," uvedl Riedlbauch.

Vybraná jména nejsou překvapením; mluvilo se o nich ještě před zahájením konkursu, který ministr vyhlásil v půli února.  

Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů
Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů | Foto: Štěpán Luťanský

Týden nato úřad zveřejnil jména členů komise, která mu doporučí nástupce kontroverzního Milana Knížáka v čele Národní galerie. Jejich verdikt nicméne není závazný. Dvanáctičlenná komise, která se poprvé sejde 14. dubna, je jen poradní orgán.

Kurátoři, ředitelé, historici

Vít Vlnas je historik specializující se na kulturní dějiny 16. - 19. století se zřetelem k sociálnímu kontextu výtvarného umění a k historii českého a evropského baroka. V současné době je ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie v Praze. Jiří Fajt je historik umění a jeho předchůdce ve funkci; v současné době přednáší v Berlíně a v Praze.

Marek Pokorný je od roku 2004 ředitel Moravské galerie v Brně, kterou řídí velmi dobře jak po ekonomické, tak odborné stránce, je znám i jako výtvarný kritik a publicista. Petr Nedoma je uznávaný dlouholetý ředitel Galerie Rudolfinum.

Pavel Liška je od roku 2007 rektorem Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Po studiích v Praze odešel do Německa, kde vystudoval dějiny umění a filozofii. Vyučoval na vysokých školách, od roku 1986 je činný jako kurátor.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Fajt bloguje: Dajli medaili - nedajli medaili?
Klaus: Je směšné, co se kolem šéfa NG odehrává
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Ministerstvo: Knížák při nákupu díla nechyboval
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Ministr už dříve avizoval, že k otevřenému výběrovému řízení budou přizvány předem vytipované osobnosti. "Byl bych rád, pokud by další osobnosti oslovilo i stávající vedení Národní galerie, určitě by to pak celý náročný výběr  ještě více obohatilo," dodal.

Prý o tom před dvěma týdny mluvil i s generálním ředitelem Knížákem a vyzval ho k eventuálnímu rozšíření okruhu vyzvaných.

Odborníci ze zahraničí

V ministrově poradní komisi zasedne děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík nebo ředitelka sdružení Proculture Marta Smolíková, ale i lidé ze současného vedení NG, kteří tak podle ministra dostanou možnost hájit dosavadní směřování této instituce.

Třetinu komise tvoří odborníci ze zahraničí, ředitel vídeňské galerie Albertina Klaus Albrecht Schröder a ředitel muzea Astrup Fearnley z norského Osla Gunnar Kvaran.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

Nástupce dlouholetého šéfa galerie Milana Knížáka by chtěl Riedlbauch vybrat ještě do předčasných voleb. Zatím však stále není zřejmé, kdy by se nový ředitel mohl funkce ujmout.

Termín Knížákova odchodu je už dlouho zdrojem spekulací. Sám Knížák tvrdí, že odejde až na konci roku 2011. Riedlbach to však stále odmítá oficiálně potvrdit.

Už delší dobu přitom prosakují neoficiální informace a náznaky, že ministr chce Knížáka rychle deinstalovat a nového šéfa vybrat do května 2010, kdy končí úřednická vláda.

"Termín konec roku 2011 je jeho představa. Jde o to, kdy bude moci převzít galerii její nový ředitel. Taková instituce nemůže zůstat bez vedení," řekl jen Riedlbauch minulý týden po zveřejnění seznamu členů komise.

Zpráva o chystaném odchodu Milana Knížáka se objevila v půli ledna. Nejprve to vypadalo, že Knížák byl okamžitě odvolán z funkce. Za několik hodin však ministerstvo oficiálně sdělilo, že teprve začíná s ředitelem NG jednat o jeho odchodu. Od té doby se "přes média" řeší termín, kdy Knížák galerii opustí.

Po zatím posledním setkání svého šéfa s ministrem Riedlabuchem vydala NG prohlášení, kde opakuje, že k předání úřadu generálního ředitele by mělo dojít podle původního ujednání ke konci roku 2011.

"Jakékoli další spekulace na dané téma nejsou aktuální. Žádné rozhovory k tomuto tématu nebude generální ředitel NG poskytovat," stálo v tiskové zprávě.

Uchazeči o funkci v čele jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí se mohou ministerstvu hlásit do konce března.

"Obsazení komise považuji za zdařilé a vyvážené a její doporučení bude pro mě důležitým podkladem pro rozhodování," uvedl Riedlbauch. Oslovení odborníci se svým členstvím v komisi souhlasili a postupně jim byly jim postupně zasílány příslušné jmenovací dekrety.

 

Seznam členů komise pro výběr nového ředitele NG

- Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze
- Milena Bartlová, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně
- Lubomír Slavíček, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně
- Marta Smolíková, výkonná ředitelka Otevřená společnost, ProCulture 
- Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto člen Správní rady VŠUP
- Zdeněk Felix, historik umění
- Tomáš Vlček, ředitel sbírky moderního a současného umění NG
- Václav Pavlíček, Vědecká rada Národní galerie v Praze
- Klaus Albrecht Schröder, ředitel galerie Albertina ve Vídni
- Peter-Klaus Schuster, bývalý generální ředitel Státních muzeí v Berlíně a Národní galerie v Berlíně
- Gunnar Kvaran, ředitel muzea Astrup Fearnley, Oslo
- Lóránd Hegyi, generální ředitel Muzea moderního umění v Saint- Etienne

 

Právě se děje

Další zprávy