Nová scéna: Byl Karel Prager Gott architektury?

Kultura Kultura, Red Kul
29. 1. 2010 15:17
Performanci o Pragerovi hostí další autorova stavba
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nová scéna, která znovu přešla pod Národní divadlo a má sloužit i alternativním formám hudebního a výtvarného umění, se sama stala tématem netradičního představení. V kontroverzní budově kontroverzního tvůrce Karla Pragera se v pátek odehraje inspirované právě tvorbou tohoto architekta.

Trojice Vladimir 518, David Vrbík a Ondřej Anděra tu uvede performanci SPAM - Karel Gott Prager, která zatím byla prezentována pouze jednou na podzimního festivalu 4 + 4 dny v pohybu. Tehdy se jejich projekce odrážely na budově někdejšího Federálního shromáždění - objektu, který Prager koncem 60. let objekt dostavoval a jenž byl prohlášen za kulturní památku.

Foto: Lukáš Žentel

Nová scéna přezdívaná kvůli své fasádě akumulačky je tak logickým pokračováním a naplňuje tím i své další zadání, vytvářet site specific projekty (tedy vztahované k určitému místu). Autoři dokonce mluví o zádušní mši za Pragera.

Představení popisují jako audiovizuální kompozici protknutou tématem života a tvorby největšího a nejkontroverznějšího českého architekta druhé poloviny 20. století.

Pro mnohé překvapivě však tvrdí, že nechtějí v této kritice pokračovat. Jejich performance má prý naopak „nabourat neprávem vytvořená klišé kolem osoby Karla Pragera a nastavit nový úhel pohledu na jeho odkaz a tvorbu".

"Architektura jako projev umění se řídí pravidly podléhajícími své době. „Lidé si na nové věci teprve musí zvyknout," cituje program Pragera větou z roku 2001, kdy zemřel.

Z budovy bývalého Federálního shromáždění se má stát součást blízkého Národního muzea.
Z budovy bývalého Federálního shromáždění se má stát součást blízkého Národního muzea. | Foto: Aktuálně.cz

Dodnes je to veřejností i velkou častí umělecké scény odmítaný architekt, před i po revoluci označovaný za prokomunistického a prosystémového, příliš necitlivého a radikálního. kromě jmenovaných budov je autorem jehlanovité Komerční banky na Smíchově, podílel se na rekonstrukci Rudolfina, mezi jeho poslední práce patří obytný soubor U Kříže v Jinonicích.

Performeři a hudebníci tvrdí, že po prvnímu SPAMU - na který přišli lidé většinou ze zájmu o hudbu - se jim podařilo znovu rozvířit debatu o Pragerovi z jiného úhlu a u jiné skupiny lidí než odborníků.

Pro nové uvedení dílo dopracovali, dotáhli a rozšířili;  Nová scéna nabídne i surround zvuk - a výsledkem prý bude "něco mezi koncertem a informační kompozicí."

Foto: Jeff Flashback

Všechny tři tvůrce představení spojuje rap a hip hop. Vladimir 518 je jedním z nejdéle působících rapperů české scény, člen  PSH a zakladatel labelu/seskupení Bigg Boss. Hostoval na mnoha albech, v roce 2008 vydal sólo CD Gorila vs Architekt - jehož koncertní provedení mělo podobu multimediálního vystoupení.

Na té se podílel i David Vrbík, který pracoval jako zvukař v Divadle Archa, v současné době ve této profesi pokračuje ve Stavovském divadle. Jako zvukař a skladatel se účastnil na mnoha divadelních projektech, spolupracoval s Petrem Niklem i na představeních Skryté tvůrčí jednotky; je jedním ze zakládajících členů experimentální skupiny TOW.

Čtěte také:
Hell on Earth: Divoký, blyštivý a prázdný je svět
V akumulačkách na Národní se čeká na Godota

I Ondřej Anděra je jednou hlavních postav tuzemského hip hopu 90. let. Absolvoval Katedru multimediální tvorby FAMU, působí a působil i jako herec, režisér, výtvarník, kreslíř, animátor, inovátor, multimediální tvůrce, hudebník, básník, textař i zpěvák.

Podílel se na zvukové stránce několika desítek divadelních představení. V roce 2006 natočil se svým projektem WWW debutovou desku Neurobeat, letos jim vyšlo další album Tanec Sekyr.

 

Právě se děje

Další zprávy