Fotograf Jan Reich doputoval českou krajinou

Pavel Kroulík, krk
15. 11. 2009 16:30
Ve věku 67 let zemřel pokračovatel Josefa Sudka
Fotograf Jan Reich s korpusem svého deskového fotoaparátu, s nímž nafotil mnoho fotografií do oceněné knihy Bohemia.
Fotograf Jan Reich s korpusem svého deskového fotoaparátu, s nímž nafotil mnoho fotografií do oceněné knihy Bohemia. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 67 let zemřel v sobotu v Praze fotograf Jan Reich, milovník staré Prahy a pokračovatel Josefa Sudka. Byl jedním z posledních klasiků, který fotografoval černobíle na velkoformátový deskový přístroj.

Symbolickým vyvrcholením soustavné práce tohoto městského fotografa a krajináře je cyklus Bohemia, který v roce 2006 získal v soutěži Magnesia Litera cenu jako Kniha roku. Poprvé tak toto klání vyhrála umělecká publikace.

Čtěte také:
Rozhovor: Z hypermarketu je mi zle, říká Reich

Fotografický záznam Bohemia nebyl jen putováním českou krajinou, ale i časem - za "odkazem předků, uplývajícími věcmi i hodnotami". Reich se netajil tím, jak se mu nelíbí, že novodobou českou krajinu "zaneřádily" billboardy, a neskrýval, že "ze supermarketů se mu dělá zle".

Fotograf Jan Reich se svým deskovým fotoaparátem, s nímž nafotil mnoho fotografií do oceněné knihy Bohemia.
Fotograf Jan Reich se svým deskovým fotoaparátem, s nímž nafotil mnoho fotografií do oceněné knihy Bohemia. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Soubor vznikal v letech 1994 až 2004. Kontaktní fotografie byly zhotoveny původními dřevěnými aparáty formátu 13x18 cm a 18x24 cm.

"Jezdil jsem po těch místech systematicky deset let, ale mohl bych to dělat klidně celý život," prohlásil tehdy v rozhovoru pro Aktuálně.cz milovník baroka o knize Bohemia. Do ní jeho žena vybrala sto padesát z více než tisícovky fotografií, na kterých chtěl zachytit atmosféru a energii "duchovních míst" v Čechách.

Snímky nabízejí pohledy na česká města i krajinu poznamenanou historií a člověkem; jsou na nich záběry pamětihodností i místa téměř neznámá.

Jan Reich: Na císařské louce; z cyklu mizející Praha, 1979
Jan Reich: Na císařské louce; z cyklu mizející Praha, 1979 | Foto: Artforum

Svou váhu a cenu má i sama dvoukilogramová publikace za třináct set korun. Knihu z Galerie Nový Svět graficky ji upravil Robert V. Novák.

"Je tam předmluva, jsou tam také nějaké texty, sám jsem k tomu hodně studoval o všech fotografovaných místech, takže to má něco společného s literaturou," řekl tehdy "na omluvu" při ceremoniálu Magnesie sám autor.

Reich občas příznačně vystavoval se sdružením Český dřevák - míněn skříňový fotoaparát. Vytvořil fotografické cykly Slovensko (1964), Cirkus (1964 - 1965) nebo Paříž (1969 - 1970).

Významný je cyklus Mizející Praha (1971 - 1974) - soubor zákoutí z Libně, Holešovic a Smíchova, která znal z dětství a která se do dnešní doby nezachovala. Jeho publikace Vltava a Praha získala v roce 2001 ocenění Nejkrásnější fotografická kniha.

Jan Reich: Honza; z cyklu Cirkus, 1965
Jan Reich: Honza; z cyklu Cirkus, 1965 | Foto: Artforum

Reich se narodil se 21. května 1942 v Praze. V roce 1959 maturoval na jedenáctileté střední škole, poté pracoval jako stavební dělník, rekvizitář, osvětlovač, dělník v cirkuse Evropa a Cirkuse Kludských. V letech 1965 až 1970 studoval FAMU v Praze, obor výtvarné fotografie.

V roce 1968 emigroval do Francie, kde pobyl devět měsíců, nakonec se vrátil. Byl nucen si vydělávat produkcí barevných pohlednic Prahy. Po několika letech si koupil dům na venkově a začal se věnovat krajinám, interiérům a venkovským lidem.

Od roku 1970 byl profesionálním fotografem, poprvé samostatně vystavoval v roce 1971 v pražském Činoherním klubu. Po roce 1989 své fotografie představil i v Českých centrech v zahraničí. Zúčastnil se více než stovky společných výstav.

Je zastoupen ve sbírkách pražského UPM, Moravské galerie v Brně, Centra George Pompidou v Paříži, The University of Texas v Austinu nebo The museum of Fine Arts v Houstonu.

Poslední rozloučení se uskuteční 20. listopadu v 10:00 v  Praze - Strašnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy