Albarn napíše operu s Alanem Moorem, autorem Strážců

Pavel Kroulík, krk
12. 11. 2009 15:50
Frontman Blur se spojil s komiksovým superautorem
Foto: EMI

Londýn - V létě si Damon Albarn  na koncertech v Hyde Parku a Glastonbury zavzpomínal na staré časy s Blur, ale záhy poté utnul spekulace o obnovení kapely, nebo dokonce nové desce, a znovu se vydal na sólovou dráhu, jež nemá v současném hudebním mainstreamu obdoby.

Albarn existenci Blur definitivně ukončil v roce 2003; tehdy se se pro něj stal koncept rockové kapely příliš svazující. To znovu potvrdil i na aktuálním výběru Midlife, jenž byl spojen s krátkým reunionem. Dvojlabum není souborem singlových žebříčků, ale spíš otevírá alternativní linii kariéry jedné z nejpopulárnějších britských kapel 90. let.

Od rozchodu s Blur zpěvák a skladatel Albarn, jenž vloni překročil čtyřicítku, realizuje svoje hudební sny s grácií génia. Stačí připomenout "multioborový" projekt Gorillaz, superskupinu The Good, the Bad & the Queen, etnickou desku Mali Music, produkci afrického dua Amadou a Mariam nebo operu Monkey: Journey to the West a režisérem Čchen Š'-Čengem.

Foto: Alan Moore,Melinda Gebbieová
Čtěte také:
V říši sexuálních divů a před zrcadlem traumat
Přelomoví Watchmeni budou oslavováni i nechápáni
Blur našli esenci britskosti v popových hitech
Blur proměnili piknik v Hyde Parku v party na Ibize

A posledně jmenovanou linii hodlá podle nejnovějších informací dál prozkoumávat - kvůli čemuž se spojil se slavným komiksovým scenáristou Alanem Moorem, autorem grafických románů V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných, Z pekla či Ztracené dívky.

Moore, jenž dokázal, že vrcholy komiksové tvorby můžou být „sofistikovaný kus literatury", napíše libreto pro druhou operu, kterou chystá Damon Albarn s Jamiem Hewlettem.

Blur na festivalu Glastonbury 2009
Blur na festivalu Glastonbury 2009 | Foto: Reuters

Právě tento komiksový kreslíř je spojnicí mezi mnoha Albarnovými aktivitami.  Hewlett stojí za kultovní Tank Girl, komiksovými Gorillaz, virtuální superkapelou složenou z kreslených postaviček, a podílel se i na výpravě a scénografii k cirkusové opeře o Opičím králi.

Výpravná adaptace slavného čínského románu ze 16. století  se předloni s úspěchem uváděla v londýnské O2 Aréně, motivy z opery byly použity i ve znělce a hudbě, kterou Albarn s Hewlettem natočili pro olympijské vysílání BBC z Pekingu.

V melodických kompozicích opičí opery Albarn spojil své typické písničkářské postupy a herecky pojaté čínské zpěvy.  Západní pop-music a klasická východní opera se tu setkávají, doplňují i kontrastují, aniž by mohl být frontman Blur označen jen za okouzleného turistu z cestovky na „etnickém výletu".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Recenzenti se shodli, že původní kultura ani tentokrát neutrpěla žádnou úhonu - stejně jako když s osobními průvodci vyjel do západní Afriky, aby natočil zmíněné album Mali Music.

Právě africké inspirace (především arabská orchestrální hudba) je znát i na nových, tehdy ještě finálně nehotových nahrávkách Gorillaz, které v létě představil. Deska, jež by podle publicistů mohla být blíž atmosférické filmové hudbě, má vyjít příští rok v březnu.

Žádné podrobnosti ale nejsou známé, stejně se vlastně nic bližšího neví o ději nebo hudební podobě chystané opery. Alan Moore jen v rozhovoru pro Mustard Magazine potvrdil, že má napsat libreto a že už ho kvůli tomu dvojice navštívila v Northamptonu.

Podle magazínu NME by se mohlo jednat o projekt s názvem Carousel, o kterém se Hewlett poprvé zmínil loni. Řekl, že Albarn už napsal okolo sedmdesáti songů, které by se mohly objevit ve filmu i na jevišti, a dodal, že mají s projektem ještě rozsáhlejší a ambicióznější plány než s operní prvotinou.

Nové spojenectví - a zřejmě také Albarnovo směřování k prozkoumávání popkulturních mýtů v Moorově podání - potvrzuje i dohoda, že s Hewlettem bude kurátorovat část Moorova nového undergroundového dvouměsíčníku Dodgem Logic.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy