Jágr znovu nastoupí za Kladno. Už je vyprodáno

Kultura Kultura, Red Kul
6. 10. 2009 10:35
Hlavní roli Kladeňáka zabruslí David Matásek
Živá hokejová legenda Jaromír Jágr opět doma v Česku při reprezentačním utkání proti Slovensku.
Živá hokejová legenda Jaromír Jágr opět doma v Česku při reprezentačním utkání proti Slovensku. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V roce 2004 prozkoumala naganské vítězství zlatých hochů a jeho rezonanci v české společnosti opera Jaroslava Duška a Martina Smolky. Nyní byl povolán na divadelní buly jeden ze strůjců tehdejšího vítězství Jaromír Jágr.

Jeho fiktivním životopisem s názvem Kladeňák vstoupí v pátek do sezony Středočeské divadlo Kladno. O inscenaci autora Petra Kolečka a režiséra Tomáše Svobody je v rodišti slavného útočníka velký zájem, premiéra i první dvě reprízy jsou vyprodány.

Ačkoli se oba autoři zapřísahají, že si z hokeje, hokejistů nebo přímo Jágra nechtějí dělat legraci, těžko z jejich slov připomínajících mystifikace určit, jestli diváci zažijí jen prvoplánovou bžundu, nebo se snad dočkáme i pokusu srovnatelného třeba s konceptuálním dokumentem Zidane, portrét 21. století.

Foto: SDK

Už před prázdninami prohlásili, že nechtějí nic menšího, než se zamyslet nad postavením hokejisty ve společnosti a prozkoumat na Jágrovi filozofii hrdinství a génia.

Přesto řekli, že nebudou psát životopis, dokumentární divadlo, oslavný epos nebo parodii. Jejich Jaromír má být postava volně inspirovaná skutečným předobrazem a ponese si vlastní dramatické konflikty.

Dnes hotovou inscenaci označují jako "hrdinský epos se zpěvy a fikci, co by se stalo, kdyby se proslulému hokejistovi začal zjevovat další kladenský rodák, filozof Ludwig von Wittgenstein".

Na jevišti se nicméně objeví i skutečné postavy související s Jágrovou kariérou, jako Mario Lemieux a další známí hokejisté, komentátor Robert Záruba nebo Jágrova přítelkyně Inna Puhajková, hejtman středočeského kraje a paní Poldi. Součástí inscenace je i sen místních fanoušků: návrat Jágra do kladenského týmu a jeho vítězství v domácí hokejové lize.

Foto: Aktuálně.cz

Původně chtěli Svoboda s Kolečkem kus postavit na konfrontaci upadajícího Kladna s příběhem stoupající hvězdy hokejisty, který se nakonec vrátí "splatit dluh". Ale nakonec jim to přišlo příliš laciné.

Kladeňák vznikl na objednávku divadla. Jeho vedení oslovilo autory, aby napsali nějaký projekt speciálně pro Středočeské divadlo, který bude unikátní tím, že se bude zabývat kladenským géniem loci. A při jeho průzkumu narazili na rodáka Wittgensteina.

Kladenskému dolu šéfoval rakousko-uherský průmyslník Karl Wittgenstein. Vzal si za ženu Leopoldinu Kalmusovou a právě po ní důl pojmenoval. Z jejich několika dětí vynikal talentovaný Ludwig.

Jednoho z nejvlivnějších filozofů 20. století prý inspirovala teze psychologa Otto Weiningera: "Genialita je nejvyšší mravností, a tudíž povinností každého jedince. Muž buďto odkryje svého génia, nebo je na světě zbytečný."

Jaromír Jágr zdraví fanoušky po vydařeném zápase, v němž byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.
Jaromír Jágr zdraví fanoušky po vydařeném zápase, v němž byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. | Foto: Reuters

I Jágr je podle autorů puzený svou kariérou, určitým géniem, jako by chtěl naplnit ten citát. Naproti tomu město Kladno génia trvale ztrácí. Filozofa, který se hráči zjevuje a nějakým způsobem na něj působí, přiřkli všem hokejistům na jevišti.

Na premiéru jsou pozváni Jágrovi rodiče a jeho sestra, hráče nekontaktovali, ale prý prostřednictvím svého managementu souhlasil.

„Chceme poměřit, co vlastně znamená dneska být hrdinou a co je hrdinství, poměřit hodnoty dosažené hokejkou s hodnotami dosaženými myšlenkou," doplňuje dramatik Petr Kolečko, šéf A Studia Rubín, který se proslavil zejména hrou Britney goes to Heaven parodující svět reality show.

Kladeňáka bude uvádět i pražské Divadlo pod Palmovkou, kde má premiéru 5. listopadu.

 

Nagano v Národním

Ústřední postavou opery Nagano uváděné v Národním divadle byl třetí brankář týmu Milan Hnilička: na olympiádě se vůbec nedostal na led, při vyhlašování jej Juan Antonio Samaranch pokládal za fanouška.

Dušek coby autor libreta svou operní fantazii pojal jako zkoumání naganské legendy a její zapojování do hry. Nechal se přitom vést od všeobecně známé reality až k absurdnímu domýšlení situací, motivů a metafor.

Mezi nimi nechybělo sledování hokeje u televize s pivem, zbožštění brankáře Haška i samotné slavné zápasy. Na konci Václav Havel předává korunovační klenoty brankáři a zároveň zvedne z hrobu Jaroslava Haška, se kterým se dostaví i Švejk. A neoceněný Hnilička se probírá z mdlob v náručí gejši.

 

Právě se děje

Další zprávy