Darjanin otočil: Nedoma bude v Rudolfinu do konce roku

Kultura Kultura, Red Kul
24. 6. 2009 12:05
Tisková konference se proměnila v manifestaci
Foto: Jan Langer

Praha - A teď vám program Galerie Rudolfinum představí Petr Nedoma. Těmito slovy nastupující (a viditelně otrávený) ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin na tiskové konferenci nepřímo oznámil, co požadovaly tisíce lidí v petici.

Tedy že Nedoma zůstane v čele instituce, kterou vede 15 let. Přinejmenším to bude do konce letošního roku. Mnoho organizací, institucí i studentů, galeristů a umělců připomínalo Nedomův přínos nejen pro galerii, ale pro celou tuzemskou výtvarnou scénu.

Nedomovi příznivci přišli ředitele galerie podpořit i ve středu do Rudolfina - včetně umělců Jiřího Davida, Františka Skály nebo Krištofa Kintery. Zcela ovládli tiskovou konferenci, kde chtěl Darjanin představit své nové spolupracovníky, a kvůli jejich hlasitému potlesku a "nevhodnému chování" dokonce vyhrožoval, že prezentaci ukončí.

Foto: Jan Langer

"Chtěl bych vám poděkovat za to, že díky vaší podpoře tady teď sedím. Došlo k určitému posunu. S panem budoucím ředitelem jsme jednali. Do konce roku mohu dokončit výstavní program, který jsem měl připravený. Co bude následovat, není zcela jasné. Připraven je výstavní program do roku 2012," řekl pak poněkud rozpačitý Nedoma.

Sám chce odejít nejpozději do konce roku 2013. Do té doby by ještě připravil výstavy světových es George Baselitze, Billa Violy či Matthewa Barneyho.

V minulých dnech se spekulovalo o tom, že Darjanin po svém nástupu k 1. červenci s Nedomou jako ředitelem galerie nepočítá.

Po vlně protestů se Darjanin s Nedomou sešel už minulý týden. Na tiskové konferenci oznámil, že budou dál jednat a že znovu předstoupí před veřejnost za tři měsíce. Nebyl však schopen konkrétně odpovědět na otázky, co by se mělo změnit, aby Nedoma pokračoval.

Poté, co vyšlo najevo, že Nedoma zatím zůstává, předala část jeho příznivců Darjaninovi petici a sál opustila, jak jim nový generální ředitel doporučoval. I poté se ale větší část otázek týkala spíš galerie než orchestru a určitě nenaplnila Darjaninovy představy o entrée do nové funkce.

Hirst, Nikl, Skála

Česká filharmonie i Galerie Rudolfinum sídlí v novorenesanční budově Rudolfina na vltavském nábřeží, galerie spadá pod filharmonii, příspěvkovou organizaci ministerstva kultury; ministerstvo financuje přímo i galerii.

Foto: Galerie Rudolfinum

Galerie vznikla v roce 1994, Nedomu jako jejího ředitele tehdy jmenoval ministr. Později byl ředitel galerie podřízen řediteli orchestru.

V Rudolfinu se právě koná výstava děl Damiena Hirsta, v minulosti zásluhou Nedomy galerie představila Louise Bourgeoise, Cindy Sherman či Nan Goldin. Retrospektivu Františka Skály vidělo přes 40 tisíc lidí. Před deseti lety se v Rudolfinu konala výstava Hnízda her Petra Nikla.

Po svém jmenování Darjanin uvedl, že viděl "skoro všechny výstavy a měl z nich skvělý pocit". "Ale rovněž se mi zdá, že tu nedostatečně funguje marketing... Kvalitu musíte umět prodat," uvedl už loni v listopadu.

Program galerie přitom patří mezi nejnavštěvovanější v zemi a je odbornou kritikou vesměs kladně přijímán. Galerie také vždy podle svého ředitele končila s vyrovnaným rozpočtem.

"Galerie Rudolfinum je dlouhodobě hodnocena jako nejlépe fungující výstavní prostor v České republice a ve své snaze o mezinárodní program je u nás v současnosti zcela ojedinělá," říká Jan Skřivánek, šéfredaktor magazínu Art&Antiques.

"Nabídka na poli výtvarného umění je již dnes v Praze velice slabá a pokud dojde k oslabení Galerie Rudolfinum, bude to znamenat další marginalizaci Prahy coby kulturní metropole," dodává.

Další velká jména

Nedoma z galerie vybudoval významnou instituci pracující stylem kunsthalle, tedy pořádáním dočasných výstav, nikoli budováním sbírek.

Zjevení I (Klanění tří králů), 2005
Zjevení I (Klanění tří králů), 2005 | Foto: Gottfried Helnwein

Za 15 let si galerie vydobyla pevné místo na tuzemské výtvarné scéně. Zaměřuje se na současné umění světové i české, snaží se hledat nové souvislosti v díle umělců již známých nebo výtvarníků mladých, případně dosud opomíjených.

Na místo ředitele Rudolfina chtěl Darjanin místo Nedomy údajně jmenovat historičku umění a odbornici na české umělecké sklo Sylvu Petrovou. Českým sklem se zabývá několik desetiletí, připravila několik jeho výstav i pro zahraničí a je autorkou odborných publikací.

Připravovala například výstavu českého ateliérového skla pro českou prezentaci na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku. Generálním komisařem byl tehdy právě Darjanin.

Rád si hraje před politiky?

Darjanin absolvoval konzervatoř a Akademii múzických umění. Před šestnácti lety začal působit na volné noze, věnoval se filmu, opeře a reklamě. V roli producenta stál u zrodu televizního cyklu Deset století architektury. Jako generální komisař se staral o českou účast světové výstavě Expo 2005 v Aiči. Založil hudební festival Dvořákova Praha.

Před třemi lety se o schopném, ale podle některých názorů i kontroverzním manažerovi s politickými styky hovořilo jako o možném nástupci zesnulého ministra kultury Pavla Dostála.

"Vladimír Darjanin si rád před politiky hraje na významného umělce a schopného manažera, ačkoliv v pravém slova smyslu a podle mé zkušenosti není ani jedno, ani druhé. Skutečná schopnost pana Darjanina spočívá v prezentaci sebe sama jako pragmatického a úspěšného úředníka," reagoval tehdy režisér Jan Hřebejk.

 

Právě se děje

Další zprávy