Entropa opouští Brusel. Na protest proti Fischerovi

Kultura Kultura, Red Kul
11. 5. 2009 15:05
Černý: Odvolání Topolánkovy vlády byla ostuda
Návštěvníci budovy Justus Lipsius v Bruselu, kde sídlí Rada EU, si fotí Entropu Davida Černého.
Návštěvníci budovy Justus Lipsius v Bruselu, kde sídlí Rada EU, si fotí Entropu Davida Černého. | Foto: Naďa Straková

Praha - Výtvarník David Černý splnil slovo a v pondělí ráno začal demontovat plastiku Entropa, jíž se mělo české předsednictví sedmadvacítky v bruselském sídle Rady EU prezentovat až do konce června.

Výtvarník tímto gestem brání vládu, kterou původně vypekl. Jak prohlásil už před čtrnácti dny, je totiž proti způsobu odvolání Topolánkovy exekutivy i proti kabinetu designovaného premiéra Jana Fischera.

 "Odstranění je výsledkem dohody mezi umělcem a tvůrcem instalace, Davidem Černým, a úřadem vlády ČR. Sekretariát Rady EU byl informován v předstihu," uvedlo v prohlášení české předsednictví.

Praha prý chtěla, aby plastika zůstala na místě až do konce června, nicméně respektuje "uměleckou svobodu" a přání autora.

"Já si myslím, že se jedná o dvojí pitomost. První, že sem (Entropa) byla umístěna, druhá, že je teď sundavána," reagoval v Bruselu až překvapivě tvrdě nový šéf české diplomacie Jan Kohout nominovaný za ČSSD. Tato strana už dřív plastiku i postup vlády kritizovala.

České předsednictví skončilo

"Desátého května rozebíráme, to je moje stanovisko," sdělil po odvolání Topolánkovy vlády výtvarník agentuře DPA. O den dříve se povinností ujal Fischerův úřednický kabinet.

"České předsednictví podle mě skončilo s touto vládou a já se na něm dál podílet nehodlám," upřesnil pak. Jak řekl, vadí mu i to, že ve Fischerově vládě je několik lidí, kteří za sebou mají členství v předlistopadové komunistické straně.

"Ale především je to protest proti tomu, jakou ostudu udělal odvoláním vlády v době předsednictví České republice a všem jejím občanům (prezident Václav) Klaus spolu se sociálními demokraty a komunisty," vzkázal výtvarník.

Sám v Bruselu není, na odstranění osmitunové plastiky poslal spolupracovníky, kteří ji mají naložit do třech kamionů. Do konce týdne by měla dorazit do Prahy - dočasně bude instalována v holešovickém centru současného umění DOX. Oficiální vernisáž ale bude až 12. června.

"Ta smlouva mi to umožňuje, protože je uzavřena na jednu korunu. A tu jsem ještě nedostal," odpovídal autor na otázku, zda předčasným ukončením neporuší smlouvu, kterou s českým státem uzavřel.

Vřelé reakce i velký zájem

Na dotaz "české předsednictví" registruje Google 1,8 milionu odkazů. Asi sedmina z nich se týká Entropy. Podle některých ohlasů se plastika stala dokonce jednou z "nejviditelnějších" součástí našeho předsednictví.

Do budovy Justus Lipsius, kterou většinou návštěvníci ignorují, přitáhla podle agentur tisíce zájemců. A to jak z řad turistů, tak těch, kteří do Bruselu přicestovali pracovně. Instalaci si pochvalovali i zaměstnanci unijního aparátu.

Při své premiéře se stala i velkým tématem evropských médií. A jestliže v Čechách dílo Davida Černého provokovalo hlavně způsobem, jakým tvůrčí tým napálil vládní místa, pak přijetí venku - oproštěné od domácího kontextu i žlučovitosti - bylo podstatně vřelejší.

Většina komentátorů i účastníků čtenářských diskusí ve velkých evropských listech (Guardian, The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung)  přivítala dílo navzdory tomu, že Černý "podvedl" své zadavatele a národní stereotypy členů EU zpodobnil sám se svými kumpány.

Na rozdíl od mnoha Čechů vnímali Entropu v EU jako umění i jako dobrý vtip  - nikoli na českou vládu, ale spíš na úřednicky koženou bruselskou administrativu. Až na Bulhary zpodobněné jako turecký záchod.

"Každopádně mi říkali, že v té budově bylo živo jako nikdy. Většina návštěvníků o Entropě slyšela hlavně to, že je provokativní.  Jaká část lidí znala celé pozadí vzniku , si ale netroufám odhadnout," konstatuje redaktorka Aktuálně.cz, které se na Entropu byla podívat.

Hradec, nebo Hluboká 

O dalším osudu Entropy se jedná; záleží i na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit. Mohla by být vystavena v Alšově jihočeské galerii, která sousedí se zámkem Hluboká.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola o tom jednal přímo se sochařem. Už prý o Entropě uvažují několik měsíců. Zimola se s Černým se osobně zná. Otázku nájemného zatím neřešili, vzhledem k jejich vztahům by to podle hejtmana neměl být problém.

V Alšově galerii by se mohla objevit koncem léta. O možnosti koupě či pronájmu s Černým jednala i královéhradecká radnice.

Na vídeňském veletrhu umění byl od čtvrtka vystaven dvoumetrový model Entropy. Bratislavská galerie Kressling ho nabízela za 85 tisíc eur.

Proč se pořád omlouváte

Plastiku mělo podle toho, co Černý slíbil vládě, vytvořit 27 umělců ze zemí Unie: měli zaznamenat, jak vnímají stereotypy o své zemi. Podle kritiků známého sochaře to vypadalo jako dílo, které vládě dodá sympaticky rebelské alibi k heslu Evropě to osladíme - a Černému, jenž si zakládá na pověsti skandalisty, na oplátku oficiální razítko provokatéra.

Záhy se ale ukázalo, že je to mnohem poťouchlejší mystifikace a že Černý vládu napálil, když dílo i profily "zúčastněných umělců" vytvořil se svými spolupracovníky.

Evropě se za Entropu při vernisáži omluvil jak vicepremiér Alexandr Vondra, tak zkroušení umělci. Tak zkroušení, až se evropská média ptala: "Proč se pořád omlouváte?"

Před budovou Rady EU se často stojí fronta na Entropu
Před budovou Rady EU se často stojí fronta na Entropu | Foto: Naďa Straková

Nezvykle krotký David Černý se omluvil i zadavateli - českému státu - a zdůraznil, že nechtěli urazit nikoho konkrétního. Připustil, že se odstraní zobrazení těch zemí, které se nepodaří přesvědčit o nadsázce.

To platilo zejména pro Bulharsko: turecký záchod byl po diplomatickém protestu tamní vlády zakryt.

Média spekulovala i o tom, že ve skládačce reprezentující jednotlivé státy je Dánsko zpodobněné karikaturou proroka Mohameda a že dálnice na mapě Německa připomínají hákový kříž.

Posléze Černý slíbil, že vrátí peníze, které dostal na projekt od vlády. Cenu plastiky nezveřejnil, náklady na její výrobu dříve uváděl přes deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy