Kupka aukční rekord neprolomil. Žebříček je ale sporný

Kultura Kultura, Red Kul
25. 3. 2009 21:40
Na top teny nevěřím, říká šéfredaktor Art+Antiques
Foto: 1. Art Consulting Brno-Praha

Praha - Jen několik dní poté, co byl v Praze vydražen obraz malířky Toyen za rekordní vyvolávací cenu 20 milionů korun, byl na středeční aukci ke koupi obraz Františka Kupky Zhroucení vertikál.

Předpovědi byly jasné: tentokrát by měl překonán tabulkový aukční rekord, který se sumou 22,1 milionu korun drží od roku 2007 jiný Kupkův obraz, Élévation (Výšky) IV. Nestalo se.

Společnost 1. Art Consulting Brno-Praha stanovila vyvolávací cenu Zhroucení vertikál na 20,5 milionu korun. Netrvalo to ani minutu a obraz se prodal za 22 milionů. 

Podle tabulek je tak nyní druhým nejdráže prodaným obrazem. Sumy ale nezahrnují cenu včetně provize -a šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek je nejen proto k těmto žebříčkům skeptický.

20 mil. Toyen: Spící
20 mil. Toyen: Spící | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Spící dívka se prodala za 20 milionů. Rekord nepadnul

Pokud uvádíme ceny, jež musí kupec skutečně zaplatit, pak byl Kupka před dvěma lety vydražen za 23 205 000 Kč. A kdyby se ve středu nabízený obraz prodal jen za vyvolávací cenu, bylo by to včetně provize 24 190 000 Kč.

"Fígl je v tom, že u obrazu z roku 2007 byla provize jen pět procent, jindy bývá 15 až 20 procent. Ty žebříčky, co vycházely v souvislosti s Toyen, byly vlastně nesmyslné. Ani Toyen nestála 20 milionů, ale 23 310 000 Kč," říká Skřivánek s tím, že považuje žebříčky "top ten všech dob" obecně za nesmysl.

"Hlavně si myslím, že o jednotlivých autorech a o trhu vypovídají velice málo. Když to trochu přeženu, srovnáváme tu špičkovou Toyen s průměrným Kupkou  - myšlen tedy ten z roku 2007 - co z toho plyne? Nic moc."

Foto: 1. Art Consulting brno - Praha

Středeční dražba v Topičově salonu na pražské Národní třídě ale jeden primát každopádně zlomila: byla to vůbec první tuzemská večerní aukce výtvarného umění. Tolik takhle drahých děl na jediné aukci u nás ještě nikdy nabízeno nebylo.

"Je to sice jen 40 obrazů, ale celková vyvolávací cena je kolem 80 milionů korun. Jde o první pokus udělat u nás exkluzivní večerní aukci jako ve světě. To znamená jen pár desítek hodně drahých obrazů. Na ostatních aukcích bývají draženy tisícikorunové i milionové položky," potvrzuje šéfredaktor.

Kromě Kupky byl v nabídce středověký obraz připisovaný kruhu Mistra Třeboňského oltáře. Umučení světice pochází ze sbírky Jindřicha Waldese a prodalo se za vyvolávací cenu 10,5 milionu korun.

Aukce nabízela i Vázu s květinami Josefa Čapka, obraz Jindřicha Štyrského Maldoror nebo díla špiček současného českého umění: Karla Malicha a Zdeňka Sýkory.

Foto: 1. Art Consulting Brno-Praha

Dražba tak byla pravým opakem toho, co by se dalo očekávat v době finanční krize. "Krize trh s uměním zatím nijak výrazněji nezasáhla, ani on se jí ale nevyhne. To ale neznamená, že se ceny umění propadnou. Spíše se sníží objem obchodů a bude draženo méně mnohamilionových obrazů. Majitelé budou mít pocit, že není vhodný čas prodávat," vysvětluje Skřivánek.

Každopádně ale počítal s tím, že se Kupka prodá, protože cena kolem 20 milionů korun není v jeho případě ničím neobvyklým. Nevylučoval ani "rekord".

V zahraničí by podle něj byl obraz nabízen minimálně za 1 milion eur. Jinak ale Kupkova díla na trhu moc nejsou. "Zájemci jsou hlavně Češi  - v Christie's ani Sotheby's se v posledních letech žádný Kupkův obraz neobjevil. Ale jde o jediného českého autora, který skutečně patří do kánonu mezinárodního moderního umění. Toyen se tomu blíží, ale Kupka má přece jen lepší pozici."

Z hlediska mezinárodního trhu jsou ceny stále velice nízko, srovnatelný Kandinsky by stál klidně desetkrát tolik. "Pro české sběratele má smysl kupovat tahle drahého autora, protože má relativní jistotu, že když v budoucnu nenajde kupce v Česku, může ten obraz zkusit nabídnout v zahraničí. Fillu jinde než u nás neudá," uzavirá Skřivánek.

Zhroucení vertikál  z roku 1935 zakoupil slavný galerista Louis Carré přímo od autora v Puteaux v Paříži. Bylo k vidění viděli na Kupkově světové výstavě v roce 1989 v Muzeu moderního umění v Paříži.

 

Právě se děje

Další zprávy