Češi se za Entropu omlouvat nemusí, prohlásil Topolánek

Kultura Kultura, Red Kul
20. 1. 2009 21:25
Spoluautor plastiky: Zakrytí ještě dává Bulharsku šanci
David Černý během oficiálního odhalení Entropy v Bruselu
David Černý během oficiálního odhalení Entropy v Bruselu | Foto: Reuters

Brusel - Česko v noci na úterý obalilo černou látkou bulharskou část instalace Entropa, kterou vytvořil výtvarník David Černý se spolupracovníky. Plastika v bruselské budově Rady EU - kde je Bulharsko zpodobněno jako turecký záchod - se stala až nechtěně výraznou připomínkou českého předsednictví. 

Bulharsko je podle mluvčí stálého zastoupení při EU Betiny Jotevové spokojeno. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se jihoevropské zemi omluvil už minulý čtvrtek při oficiálním představení díla, jež mělo vytvořit 27 umělců z členských zemí EU.

Čtěte více: Co si o Entropě myslí Pehe, Just a další blogeři Aktuálně.cz

Nezvykle krotký David Černý se sice omluvil jen českému státu, který se stal obětí jejich mystifikace, ale i on zdůraznil, že nechtěli urazit nikoho konkrétního, a připustil, že se odstraní zobrazení těch zemí, které se nepodaří přesvědčit o nadsázce.

Umělecký dojem kazí prý omluva

Bulhaři to tak od počátku zjevně nechápali. Autoři museli řešit, jestli turecký záchod zakrýt, nebo odstranit. "Obě varianty byly možné, ale z mého pohledu je zakrytí ta ve vyznění trapnější. Na druhou stranu tím ovšem Bulharsku pořád dáváme šanci si to rozmyslet," říká Krištof Kintera, který se na Entropě podílel stejně jako další Černého spolupracovník Tomáš Pospiszyl.

Ten už dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že Entropu coby test tolerance bez Bulharska či Slovenska považují za dostatečný komentář. Jeho slova o tom, že v červnu zbude z Entropy prázdný rám, se ale zřejmě nepotvrdí. Slovensko zpodobněné jako uherák převázaný maďarskou trikolórou se spokojilo s omluvou a jiné státy se oficiálně neozvaly.

To platí jak pro Dánsko z lega, jež může připomínat proroka Mohammeda, tak pro Nizozemsko zpodobněné jako zatopená země s minarety, i pro Německo, kde prý síť dálnic připomíná svastiku nebo číslice 1 a 8 coby akronym iniciál Adolfa Hitlera.

Novináři ze západních zemí naopak Černému vyčítali, že omluvou „umělecký dojem" pokazil. Jedinou hlavou státu, která se k Entropě zatím vyjádřila, je český prezident Václav Klaus.

Klaus nesouhlasí s Černým a Černý s Klausem

Známý euroskeptik zjevně nezvolil možnou interpretaci, že reakce jen znovu dokládají, jak se v Evropě každý stará pouze o své, ani že dílo vyvolá tolik potřebnou diskusi o Unii.

Naopak požádal dopisem vládu, aby se od Černého plastiky veřejně distancovala. Dopis z minulé středy v pondělí zveřejnil web týdeníku Euro. Stojí v něm mimo jiné, že se už osobním dopisem omluvil svému bulharskému protějšku Georgi Parvanovi.

Klaus, jehož výroky jsou promítány v české části mozaiky zemí EU, tu také uvedl, že nemůže přijmout ani metodu, ani obsah této "události".  "Jsem velmi překvapen, že vůbec mohl nastat případ, kdy se za oficiální postoj naší země vydává dílo, které vzniklo jako soukromý vztah mezi umělcem a privátním investorem," zdůraznil prezident.

Tentokrát ale Černý tak povolný nebyl. "Upřímně taktéž nemohu přijmout obsah toho, co říká, ani metodu, jakou se stal prezidentem," reagoval v pondělí Černý. Už dřív řekl, že jestli chtěl někoho urazit, je to Václav Klaus - "protože Klaus uráží Čechy".

A Kintera k tomu dodává: "Letmo jsem to zahlédl ve zprávách, dalo se čekat, že se náš pan král ozve. Co k tomu říct? Uvolněme se a naučme se vnímat humor, nadsázku a satiru. Kdo to neumí, ten se durdí."

Topolánek: V soukromí se směju

Na Klausovu žádost o distnacování v úterý nepřímo zareagoval premiér Mirek Topolánek. Celá kauza je podle něj zveličená. Češi se podle něj za nic omlouvat nemusejí, stačí že to udělal Černý, napsal v on-line rozhovoru na oficiálním vládním serveru.

"Omlouvat se určitě nemáme, omluvil se umělec," odpověděl Topolánek na názor, že jsem se neměli Evropě omlouvat. "Pro mě je svoboda slova a svoboda uměleckého vyjádření daleko cennější než případné problémy vzniklé zveřejněním tohoto díla. Nicméně rozumím tomu, že některé to mohlo urazit, a přestože nejsem autorem, tímto se jim omlouvám," stojí na webu www.vlada.cz.

V anglické verzi rozhovoru dodal, že veřejně je jeho postoj ke všem součástem plastiky "silně neutrální", jako soukromá osoba se jim prý ale směje stejně jako všichni ostatní. Nicméně mu vadí, že "Černý podvedl zadavatele a nesplnil smlouvu".

A nabídl i své vysvětlení: "Ano, my Češi jsme takoví. Děláme si velmi často legraci sami ze sebe, a potom úplně nechápeme, když se ostatním nelíbí, když si děláme legraci z nich." Ovšem podle reakcí na webech u nás i v zharaničí to někdy vypadá spíš opačně.

 

Právě se děje

Další zprávy