Na Entropě měly být za Česko paštiky nebo knedlíky

Pavel Kroulík, Pavel Turek, tur, krk
19. 1. 2009 9:40
Speciál: Všechno, co chcete vědět o bruselské plastice
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Brusel - Jestliže v Čechách dílo Davida Černého provokuje způsobem, jakým tvůrčí tým napálil vládní místa, přijetí venku - oproštěné od domácího kontextu i žlučovitosti - je podstatně vřelejší.

"Smál jsem se," začíná komentář Michaela Archera v britském Guardianu. A korespondent německé ARD v Bruselu Christopher Plass zahájil svůj sloupek prostým: "Hahahaha".

Archer dodává: "Výtvor Davida Černé, dobře koncipované umění oslavující české předsednictví EU, jako kdyby byl udělán přímo na míru britskému smyslu pro humor."

Německé komentáře zase často zmiňují Švejka. Přímo "Švejk žije" se jmenuje sloupek Franka Herolda ve čtvrtečním Berliner Zeitung, kde jednak konstatoval, co mohla česká vláda čekat, když výzdobu zadala umělci, který nabarvil tank na růžovo a Svatého Václava posadil na koně vzhůru nohama. Také ale vyjádřil politování nad tím, že se za svou mystifikaci omlouvají.

Nemají prý důvod a ubírá to jejich myšlence.

Zajímavé je i sledovat diskuze jak na Frankfurter Allgemeine Zeitung nebo Zeit Online, kde by se dala čekat větší vyostřenost. Ale čtenáři ve velké většině Entropu podporují, ba jsou jí nadšení. Nejvíc negativní emoce je nuda - a to když debatují o umělecké hodnotě.

Téma hákového kříže, který by měl být přítomen v prolnutí dálnic, němečtí čtenáři povětšinou odzívli: "Když ho člověk chce vidět, uvidí ho všude," píše Paul Niegel. "Český humor bývá černočerný - často víc než anglický. Ale tady jde o umění a o něm se má diskutovat a ne se nad ním rozčilovat."

"Uklidněte se, lidi. Je tu nějak moc politické korektnosti. A jelikož jsem napůl Polák a zcela gay, líbí se mi zpodobnění Polska. Jak pravdivé," píše na CNN nadšeně čtenář podepsaný Michael.

Dokonce ani v sousedním Slovensku není reakce nijak hysterická. Noviny a servery většinou suše informují, že Ján Kubiš tlumočil výhrady Alexandru Vondrovi a dodávají, že zpodobnění Slovenska jako klobásy převázané maďarskou trikolórou nejvíc vadí SNS.

Komentátor Matúš Kostolený v deníku Sme píše, že je to jen důkaz, že jejich představitelé jsou bez humoru a domnívají se, že umění musí být uhlazené a nesmí urazit vrchnost.

Názory diskutujících na slovenských serverech lze - velmi nepřesně - rozdělit do několika skupin. Ta nejmenší sdílí Kostolného názor a autorovi fandí. Druhá a asi největší (podobně jako v Česku) soudí, že "pseudoumělec Černý" jen shrábnul peníze a už by nikdy neměl nic dělat. Ale není prý divu, když jsou Češi jen komedianti a posměváčci.

Další diskutující hloubají, jestli Slovensko skutečně nejvíc charakterizuje klobása. A s tím souvisí i z našeho pohledu nejzajímavější debata, co mělo být na mapě Česka místo Klausových vět. Tady se objevují návrhy typu hromady paštik, prostitutek na E55 nebo knedlíku, kde budou Sudety vyvedeny v německých barvách.

 

Právě se děje

Další zprávy