Česko v Bruselu hrdě odhaluje Evropě, že je plná klišé

Kultura Kultura, Red Kul
12. 1. 2009 18:30
Budovu Rady EU ozdobí Entropa Davida Černého

Brusel - Česko jako země předsedající od ledna Evropské unii tradičně zařídilo výzdobu v hale budovy Justus Lipsius v Bruselu, kde se nachází sídlo Rady Evropské unie. Od čtvrtka tu bude oficiálně k vidění osmitunová socha-objekt s názvem Entropa.

Laminátová skulptura je společným dílem umělců ze sedmadvaceti členských zemí, které oslovil a kurátoroval výtvarník David Černý. V licích rámečcích na plastikové modely, které rád ve svých dílech používá, jsou jednotlivé státy EU. A dohromady z nich lze složit Evropu.

Nizozemsko - obrázek z katalogu
Nizozemsko - obrázek z katalogu | Foto: Aktuálně.cz

Tedy Evropu jako souhrn klišé, která o jednotlivých zemích panují a jak je vnímají sami jejich obyvatelé. Umělci své domovské státy vytvořili podle zadání z propagačního materiálu. Česko navrhl sám Černý: přes digitální displej ve tvaru našeho státu se zlatým rámečkem poběží výroky prezidenta Václava Klause.

"Dejme slovo hlavě státu! Geniální vzorky českého prezidenta Václava Klause v permanentním toku. Jeho úžasné trefné glosy o celém světě a zejména o EU svištící na třířádkovém alfanumerickém displeji," komentuje v katalogu autor své dílo, ke kterému se odmítla prezidentská kancelář vyjádřit.

Německo jako spořádanou zemi protkanou dálnicemi navrhnul Němec Helmut Bauer. Prý chtěl ukázat nesmyslnost evropské dopravní politiky, která vychází vstříc automobilům. Podle některých hlasů ale silnice také dohromady skládají tvar svastiky.

Řecko sežehnuté požáry dodal Angelo Navridis, na plastice Litvy od Vilmy Stasiulyteové je několik čůrajících chlapečků - močících zřejmě směrem k dominantnímu Rusku.

Polák Leszek Hirszenberg parafrázuje slavnou fotografii vztyčování praporu na ostrově Iwo Jima v roce 1945. Místo vojáků jsou tu ale duchovní s duhovou vlajkou. Výjev, který má znamenat "spojení nespojitelného", komentuje i situaci homosexuálů a dalších menšin v Polsku.

Ne všechna díla jsou tak "závažná". Některá jsou na hranici mezi komentářem a vtipem (Nizozemsko je zatopené, vidět jsou jen špičky minaretů) a další už chtějí jen pobavit.

Francii tak reprezentuje nápis Stávkujeme! a Švédsko je stíhačka zabalená do krabice jako výrobek z nábytkářského koncernu Ikea, který je pro mnohé obyvatele Evropy symbolem této severské země.

Švédsko - obrázek z katalogu
Švédsko - obrázek z katalogu | Foto: Aktuálně.cz

Slovensko je ve stejném duchu zabalené jako uherák převázaný maďarskou trikolórou, Finsko je z úhledných borovicových latěk, Rakousko pokrývají chladicí věže jaderných elektráren. Irsko jsou dudy a Rumunsko vypadá jako strašidelný pouťový zámek s Draculou.

Od čtvrtka bude hraběcí sídlo i blikat, stejně jako se budou pohybovat fotbalisté na hřišti ve tvaru italské boty a přes Česko se rozeběhnou Klausovy výroky.

"K Evropě patří sebereflexe, kritický duch a schopnost vnímat sebe samu i okolní svět se smyslem pro ironii. Je to stísněný barák, velmi úřednický - tohle by mělo být takové rozveselení," říká Černý.

"Mám důvěru v otevřenou mysl Evropanů a jejich schopnost takový projekt ocenit," dodává vicepremiér Alexandr Vondra, podle kterého jde instalace ruku v ruce s mottem českého předsednictví Evropa bez bariér.

Jeho slova zároveň nelze nevnímat tak, že právě Černý dodává sympatické alibi vládnímu heslu "Evropě to osladíme" a že slovo kontroverzní, často používané v souvislosti s Českem, tu rázem dostává pozitivnější a hravější konotace. Jak by ale dodali kritici známého výtvarníka: přitom stále v mezích administrativně schváleného pošklebování a rebelství.

A už to nese výsledky. Předsednictví se ujala země, kde humor a vzdorovitost patří k národním vlastnostem, píší Financial Times Deutschland s tím, že skládačka bude pro některé vlády těžkou zkouškou smyslu pro humor.

Nicméně odhlédnuto od oficiálního pozadí a "obchodu" mezi vládou a Černým: Entropa je ve výsledku vtipná nejen na úřednické poměry Bruselu a rozhodně je lepší, než kdyby v hale vyhrávala unijním zaměstnancům k odchodu z práce Moravanka.

Foto: Reuters

V budově Rady EU bude instalace do konce českého předsednictví, Česká vláda si ji pronajímá do 30. června 2009 za 50 tisíc eur, další náklady, jsou v režii Černého. Instalace stála podle LN 12 milionů Kč a prý ji dotoval i podnikatel Zdeněk Bakala.

Černý se tak v krátké době znovu stává "státním" umělcem. Vítězný návrh na český pavilon pro EXPO 2010 v Šanghaji připraví firma Film Dekor a výtvarník dostal na starost oddíl nazvaný Energie (viz zde). 

 

Právě se děje

Další zprávy