Národ už čeká, v Brně má premiéru Landova hra

Kultura Kultura, Red Kul
21. 11. 2008 17:54
Autoři: Zlatý drak má spirituální rozměr

Praha, Brno - Se slovy Daniela Landy "Hledám myšlenku, která dá národu impuls" má v pátek v brněnském Mahenově divadle premiéru hra Tajemství Zlatého draka.

Inscenace je společným dílem Landy a Střeženého Parnassu. Umělecký tandem, který zpěváka přizval, tvoří současný šéf brněnské činohry Zdenek Plachý a jeho souputník Jiří Šimáček. Všichni tři se podílejí na scénáři, Landa dodal také starší i nové písně.

Landovo spoluautorství zajistilo hře týden před premiérou deset tisíc prodaných vstupenek i protesty u části kulturní i politické scény v Brně.

Proti inscenaci se už před prázdninami ozvali ti, kteří nesouhlasí s uzavřeným šanonem "dávná minulost pravicového extremisty" a vidí i v Landově současné tvorbě "pokračování stejné politiky jinými prostředky".

"Mám potenciál tuhle zemi obrátit vzhůru nohama. Ale to je to poslední, co chci. Nemám vůdcovské ambice, jediná moje ambice je házet myšlenky, impulsy. V Národním divadle Brno jsem pro to dostal azyl. Azyl znamená lásku, vášeň, touhu," prohlásil minulý čtvrtek Landa na diskusním večeru.

Autoři i účinkující tu poprvé lidem "přímo" vysvětlovali, o čem vlastně představení je. Mnoho konkrétního ovšem neprozradili.

Zatím jsou k dispozici jen mystikou prodchnutá prohlášení a výroky typu odpovědi Zdenka Plachého v rozhvoru pro Aktuálně.cz: "Zlatý Drak si vysloužil můj zájem kvalitou své hudby, svého příběhu a svým spirituálním rozměrem. Zaslouží si tedy premiéru na první brněnské scéně, protože jsem přesvědčen o kvalitách tohoto projektu."

Představení je vyprodáno až do konce února. Část diváků ale Landu neuvidí: v roli Merkucia ho totiž bude alternovat muzikálový herec Tomáš Trapl.

Foto: Petr Protivánek
Čtěte také:
Landa zasáhne diváky dračí emocí, říká šéf činohry
Landa: Hledám myšlenku, která dá národu impuls
 

Právě se děje

Další zprávy