Britové sehnali 50 milionů a koupí si od vévody Tiziana

Red Kul
2. 2. 2009 13:15
Veřejná kampaň byla nakonec úspěšná
Foto: BBC

Londýn - Britská celonárodní kampaň bojující za to, aby zůstal Tizianův obraz Diana a Actaeton součástí kulturního dědictví a byl k dispozici veřejnosti, byla nakonec úspěšná.

Skotská národní galerie a londýnská Národní galerie měly do konce roku čas sehnat 50 milionů liber, aby mohly obraz odkoupit od sedmého vévody ze Sutherlandu, který ho jinak chtěl odprodat soukromému zájemci v aukci.

Obě instituce samy přispěly sumami 4,6 - potažmo 12,5 - milionu liber. Deset milionů dal Fond národního dědictví. Jeho zástupkyně Jenny Abramsky řekla, že desetimilionový dar byl jen výjimečný, ale že i v době ekonomické krize si ho vyžádala nutnost chránit kulturní dědictví.

Skoro osm milionů přišlo ze soukormých darů a sumou 12,5 milionu přispěla skotská vláda - i ta se dočkala kritiky od tamních poslanců, že nyní existují důležitější výdaje.

Všechny instituce své příspěvky obhajovaly tím, že obrazy by tu měly zůstat jako inspirace i pro budoucí generace. Dílo visí ve skotské galerii už přes dvě stě let a je součástí vévodovy takzvané Bridgewatererské sbírky, která obsahuje i další Tizianův obraz Diana a Callisto, tři práce od Rafaela i obrazy, jejichž autory jsou Rembrandt, Van Dyck a Tintoretto.

Foto: BBC

Celý soubor byl galerii zapůjčen po druhé světové válce. Jeho současný majitel loni v létě ohlásil, že oba Tiziany hodlá prodat, aby získal částku 100 milionů liber. Zároveň "vybídnul" zmíněné galerie, ať samy seženou tuto sumu; pak jim obě vrcholná díla benátského malířství zůstanou v dlouhodobé zápůjčce.

Na Dianu a Actaeona bylo potřeba polovinu ze sta milionů sehnat do konce roku; protože se to podařilo, druhý Tizian nyní bude k prodeji někdy v průběhu čtyř následujících let.

Minimálně z českého pohledu jsou zajímavé dvě věci: jak Britové bojovali za "cizího" autora a že se vůči aristokratovi v médiích nezdvihla "vlna spravedlivého rozhořčení".  Kromě jiného možná i proto, že majitel je vlastně docela velkorysý. Ceny obrazů by podle BBC na otevřeném trhu dosáhly trojnásobku.

Foto: BBC2

Na podporu kampaně, jež vyzývala k záchraně děl, vystoupili i známí britští výtvarníci Lucien Freud, Damien Hirst nebo David Hockney. Tracy Eminová, jejíž práce mají ke klasické malbě dost daleko, jejich petici odnesla do Downing Street spolu s malou reprodukcí obrazu a slovy, že kulturní dědictví je v těchto časech důležitější než kdy dřív.

Sbírku podpořila i dvaapadesátiletá Kim Cattrallová, známá především jako Samantha ze seriálu Sexu ve městě. Fotograf Tom Hunter zachytil herečku a její kolegyně na snímku, který je moderní parafrází Tizianova díla. Vznik fotografie inicioval pořad The Culture Show na BBC2, aby tak podpořil sbírku.

Tizian (1488/90-1576) byl ve své době jedním z nejvyhledávanějších umělců a výrazně ovlivnil další směřování benátského malířství. Maloval portréty, krajiny a náboženská i mytologická témata. Zmíněné obrazy vznikly mezi lety 1556 a 1559 jako součást cyklu pro španělského krále Filipa II.

Šéf skotské galerie řekl, že považuje nákup Tiziana za zásadní investici, která je nutná jednou dvakrát za století - přestože si je vědom velkého tlaku na veřejné výdaje. "Je to stejné, jako kdyby z Louvru zmizela Mona Lisa," popsal situaci, kdyby nesehnali peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy