Cimrmanova komise poprvé zasedla 28. října

Kultura Kultura, Red Kul
29. 10. 2008 6:30
Smoljak a Svěrák objevili už patnáctou hru génia

Praha - Prezident Václav Klaus od 20 hodin rozdával na Pražském hradě státní vyznamenání. V žižkovském Divadle Járy Cimrmana se v ten čas konala neméně závažná událost pro budoucnost českého národa.

Poprvé tu pod názvem České nebe oficiálně diskutovala expertní komise o tom, koho dalšího po vypuknutí první světové války pustit z očistce do nebe, a povýšit tak mezi české patrony.

Patnáctá hra dvojice Smoljak - Svěrák opět vychází z odkazu pozapomenutého génia. "Ještě donedávna jsme se domnívali, že Cimrman s první světovou válkou končí," říká Svěrák. "Mysleli jsme, že už to nebyla jeho doba."

Ale objevili, že Cimrman patřil mezi strůjce myšlenky samostatného Československa. A hru napsal, aby se ochotnicky hrála po celé zemi a připravila český národ na samostatnost.

Foto: DJC

Téma ujařmeného češství a a ublíženecky komických vlasteneckých reakcí bylo v tvorbě divadla vždycky přítomné; tentokrát se stává přímo tématem hry s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft, na kterou čekali jejich fanoušci šest let.

Předsedajícím komise je přitroublý svatý Václav v podání Petra Bruknera, zapisovatelem Jan Amos Komenský, kterého alternují Svěrák se Smoljakem; proto si prý roli následně rozšířili. Hodnou Babičku Boženy Němcové, které neustále chybí zvířátka, ztvární specialista na ženské postavy Miloň Čepelka střídavě s Markem Šimonem.

Sestavu doplňuje selským rozumem disponující praotec Čech, kterého se pedantický školomet Komenský snaží vzdělávat v české literatuře, a bojovník za pravdu Jan Hus, jenž marně hledá "nehořlavá přirovnání". Poslední figurou je "český cizák" - maršál Radecký, který je i tématem tradiční úvodní přednášky.

SPECIÁL: Jak Cimrmani slavili čtyřicet

Přestože materiálu by bylo dost, a navíc se blíží české předsednictví v Unii, první ohlasy kvitují, že nejde o krátkodechou satiru. Hru vítají jako velmi vtipné představení, ovšem varují: obě části předpokládají alespoň základní znalosti z českých dějin.

Foto: DJC

"Do semináře jsme zařadili pasáže, které nejsou komické. Sáhli jsme v nich do české historie. Ovšem těžké občas bude, aby diváci skutečná fakta občas odlišili od toho, co jsme si vymysleli," dodává Smoljak.

Hra už byla uvedena na několika zájezdových představeních mimo Prahu; po úterní premiéře ji čekají v následujících dnech tři další. Před divadlem na ně byla tradičně fronta čítající několik set zájemců.

Divadlo Járy Cimrmana loni na podzim oslavilo 40 let existence. První hru Akt uvedlo 4. října 1967 a od té doby žádný z textů neopustil repertoár. Celkem bylo odehráno téměř 11 300 představení.

V Českém nebi jsou podle inscenátorů poprvé v historii scény herci pečlivě kostýmováni a maskováni včetně vousů a paruk.

 

Právě se děje

Další zprávy