V Praze vyrostla obří socha. Ze vzduchu

Radek Wohlmuth
11. 6. 2008 16:20
Writer Epos provedl první zkoušku nového projektu

Praha - V metropoli se na půl hodiny objevila socha ze vzduchu. Stalo se to v posledních čtrnácti dnech už podruhé. Přestože šlo o poměrně krátkou dobu, kdo byl ve středu v pražských Dejvicích ve správný čas na správném místě, prostě ji nemohl přehlédnout. Má totiž patnáct metrů.

Mezi pražskými writery není třeba "jméno" Epos představovat. Stojí za ním jeden z klíčových autorů momentálně asi nejaktivnější části současné graffiti komunity. Pětadvacetiletý writer maluje "často a rád" a na jeho piecy je možné narazit skoro všude, stejně jako kolem tratí, tak i v tubusech metra.

Epos ale zároveň představuje jednoho z mála autorů na scéně, jehož aktivity klasické graffz přesahují a stále častěji se projevuje také v rámci dalších disciplín umění ve veřejném prostoru, ať je to street-art nebo land-art.

Epos
Epos | Foto: Aktuálně.cz

Kořeny ale nezapírá a u některých jeho prací jsou patrné na první pohled. Legendární je například jeho "landartový tag" z jara loňského roku, který na výšku přesáhl šest metrů a k vidění byl poblíž dálnice na Hradec asi deset kilometrů od Poděbrad.

Od té doby má za sebou dalších pár povedených akcí, třeba "mumifikaci" padlého stromu v lesíku na Krejcárku nebo instalaci Zárodek (Kokon), kterou můžete stále vidět v korunách stromů nad cestičkou v parku na Karlově náměstí.

V Praze se objevila v rámci výstavy Street Art Praha. Epos byl jediný ze všech, kdo jakoby vytušil, že "street" zavřený do galerie není to pravé ořechové. Do expozice umístil jen prostorový model své realizace s hláškou "Pravdu hledej venku".

Epos
Epos | Foto: Aktuálně.cz

Kdo se v maketě zorientoval jako v mapě, mohl pár set metrů od galerie najít originál. Tehdy byl ještě napojený na lampu pouličního osvětlení a v noci v prostoru přízračně zářil.

Teď je tu Epos s novým projektem, který má postupně vznikat v průběhu léta až do září. Připravoval ho skoro rok a výsledek může být podle všeho tím nejlepším, co zatím předvedl.

Ze speciální látky navrhl a nechal si ušít několik objektů, z nichž nejmenší má zhruba pět metrů. Jsou koncipované pro konkrétní průduchy větráků metra a když se k nim připoutají, proudící vzduch je nafoukne.

Některé větráky mají průduchů víc, takže sestavu může tvořit i několik částí. Svou premiéru má tedy za sebou zatím patnáctimetrový "fukarový monument" v podobě drapáku.

Epos
Epos | Foto: Aktuálně.cz

Odbyl si ji na frekventovaném místě před hotelem Diplomat. Je to ovšem jen zkušební model, který nemá být součástí připravovaného souboru.

Tvary budou podle všeho geometrizující - jedním z nich má být třeba prstenec, jiný bude asi trochu připomínat Stonehenge a bude možné do jeho prostoru vstoupit. Výška od pěti do třiceti metrů. Kdy a kde se objeví další objekt se dá jen dohadovat, protože celá akce je samozřejmě ilegální a počasí i větrací režim metra, jak už se několikrát ukázalo, jsou nevyzpytatelné.

Ovšem pohled na výsledek a hlavně chvíle, kdy se objekt plní vzduchem a získává svůj tvar, opravdu stojí za to. A dobrá zpráva na konec. Když všechno půjde podle plánů může nás na podzim potkat i kompletní výstava.

 

Právě se děje

Další zprávy