Grantový systém se mění, ale divadelníci jsou opatrní

him
10. 6. 2008 15:20
Divadla dostanou tolik, co loni, ale dodají audit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní město oznámilo, že de facto opustí nový systém grantů, kvůli kterému divadelníci vyšli do ulic a i na zasedání magistrátu. Jejich reakce na pondělní prohlášení primátora Pavla Béma a kritizovaného radního pro kulturu Milana Richtera je ale velmi střízlivá.

Magistrát přitom zruší i nejvíc kritizovanou dotaci na vstupenku a víceleté granty dorovná na stejnou částkou jako vloni. Primátor celý návrh předloží jednání Rady 17. června a následně 19. června zastupitelstvu.

Podle prohlášení se z velké části anulují kroky, jež kritizovala petice Za Prahu kulturní. Tu podepsalo skoro třicet tisíc lidí, na její podporu se konaly divadelní Dny neklidu a dvakrát se demonstrovalo na pražském magistrátu.

Spory o financování kultury a grantové politiky hlavního města podle mnoha názorů přerostly až ve spor "o budoucí charakter země". Exprezident Václav Havel sepsal článek, ve kterém jasně řekl, aby kvůli této "kulturní kauze" Pražané nevolili ODS. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Divadelníci: Radní Richter manipuluje veřejností
Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku
Praha bude neklidná. Divadelníci začínají protestovat
Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

Kroky vítáme, ale...

Praha ruší také narychlo vyhlášená výběrová řízení na ředitele divadla Na Vinohradech, Divadla v Dlouhé, Divadla Na zábradlí a Divadla Spejbla a Hurvínka. Podmínkou všech opatření však je, že divadla budou souhlasit s  provedením personálního, organizačního a ekonomického auditu magistrátním auditorem, který bude i jejich vstupenkou pro zažádání o grant na další období.

Přestože to znamená de facto výhru divadelníků, Iniciativa pro kulturu, která stojí za peticí, je v úterní reakci hodně zdrženlivá. Vstřícné kroky vítá, ale "klade důraz na nutnost komplexního řešení problémů za účasti expertů všech uměleckých oblastí, nikoli pouze divadel".

"Je škoda, že celý návrh, který prakticky řeší čtyři z pěti bodů petice Za Prahu kulturní, bude fakticky projednán čtyři dny po zákonném termínu," dodává iniciativa v aktuálním prohlášení.  

Dokumenty:
Prohlášení primátora Béma a radního Richtera
Reakce Iniciativy pro kulturu

Iniciativa prý také doufá, že konečná verze materiálu do Rady a Zastupitelstva bude ještě s experty projednána. Nicméně do 19. června nebude pořádat žádné kace na podporu petice.

Konkrétní výtkou je zatím jen jen poradní sbor pražského primátora, který by měl napříště posuzovat žádosti o granty. Prý nemůže nahradit grantovou komisi. Podle členek současné komise Marty Smolíkové a Yvony Kreuzmannové je její zrušení hledáním viníka současné krize.

Pozastavená transformace

"Neberu to jako prohru, na dotacích na vstupenku jsem nikdy netrval," citovala média už v pondělí večer Richtera, který byl podle divadelníků osobou zodpovědnou za kontroverzní kroky.

Na námitky divadelníků, že nové granty nerozlišují mezi komerční a neziskovou sférou, radní opakoval, že jeho systém je naopak jediný spravedlivý. Bém už na konci minulého týdne oznámil, že navrhne zrušení dotace na vstupenku, od té doby s Richterem jednal.

Zastavena bude dočasně také druhá a třetí etapa transformace divadel, která jsou příspěvkovými organizacemi Prahy. Naopak ustaven bude poradní sbor primátora. K 1. lednu 2009 pak plánuje magistrát sjednotit všechny čtyřleté granty.

 

Právě se děje

Další zprávy